A+ A A-

Trojica članova tzv. "Alžirske grupe" stigla u BiH

Na sarajevski aredrom jučer nešto iza 17 sati sletio je avion sa tri člana iz tzv. "Alžirske grupe": Mustafa Ait Idir (38), Mohamed Nehla (40) i Hadži Budella (43).

Lakdaru Bumedinu (42), Saberu Lahmaru (39) i Belkasemu Belsajehu (54), odbijeno je oslobađanje.

Na zahtjev vlade SAD-a, Vijeće ministara BiH odlučilo je da prihvati ovu trojicu svojih državljana i na taj način ispuni svoje obaveze u skladu sa domaćim zakonodavstvom. Transfer osoba iz Guantanama obavljen je uz prethodan dogovor vlasti SAD-a i ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara BiH.

Sva trojica državljana izrazila su želju da se vrate u Bosnu i Hercegovinu svojim porodicama, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Tokom prošle sedmice ova je trojka prebačena iz djela kampa u kojem su boravili sedam godina u dio Guantanama odakle se puštaju oslobođene osobe.

Američki savezni sudac prošlog mjeseca je naredio brzo oslobađanje trojice bosanskih Alžiraca u slučaju čiji je nastavak dopustio Vrhovni sud. Ostala dvojica Alžiraca koji su živjeli u BiH, ali nisu bosanski državljani, nisu odmah oslobođeni, iako su protiv njih podignute iste optužbe.