A+ A A-

Predavanje za osoblje britanske Ambasade o islamu u BiH

Mr. Ahmet Alibašić predavač na Fakultetu islamskih nauka i direktor Centra za napredne studije održao je predavanje za osoblje britanske Ambasade u Sarajevu o islamu u Bosni Hercegovini. Predavanju, koje je održano 4. decembra, prisustvovao je ambasador Velike Britanije i njegova zamjenica.
Predavanje je održano kao dio projekta promocije i podsticanja različitosti u Ambasadi i njenom radu u Bosni i Hercegovini.

Mr. Alibašić je govorio o prisutnosti islama u BiH, osobenostima prisustva islama na ovim prostorima, organizaciji i strukturi Islamske zajednice u BiH.

U diskusiji koja je uslijedila nakon predavanja, osoblje Ambasade zanimalo se posebno za pitanja koja se tiču položaja žene u islamu, odnosa mladih prema religiji i islama u sekularnom društvu.

Reakcije na predavanje su bile pozitivne. "Bilo je ovo značajno učešće u raznovrsnim diskusijama o islamu danas i prilika da se nauči više o jednom dijelu bosanske tradicije i kulture. Predavanje nije bilo samo informativno i interesantno, nego je također osiguralo veliki početak našeg programa raznolikosti u Bosni", kazala je Jodie Vessey, službenica odjeljenja za podršku programa.