A+ A A-

Tarik Ramadan gost Udruženja ilmijje od 17. do 19. decembra

Dr. Tarik Ramadan, jedan od vodećih muslimanskih intelektualaca koji živi u Evropi i bavi se pitanjem identiteta muslimana na Zapadu, od 17. do 19. decembra boravit će u Bosni i Hercegovini kao gost Udruženja ilmijje Islamske zajednice.

U četvrtak 18. decembra u 15 sati u Bošnjačkom institutu u Sarajevu održat će se panel diskusija o identitetu na kojoj će, pored ostalih, učestvovati dr. Tarik Ramadan.

Dr. Tarik Ramadan rođen je 1962. u Švicarskoj. Sin je poznatog islamskog mislioca iz oblasti islamskog prava Sayyeda Ramadana i unuk utemeljitelja islamskoga pokreta Muslimanska braća Hasana Bennaa. Predaje filozofiju (College of Geneva) i islamske studije (Fribourg University). Putem svojih tekstova i predavanja značajno doprinosi raspravi pitanja o islamu na Zapadu i u savremenom svijetu. Aktivno je angažiran kao stručnjak za islamsku obnovu, identitet i izazove sa kojima se suočavaju muslimani koji žive kao manjina. Objavio je više knjiga i članaka o muslimanima i sekularizmu, izazovima modernosti, muslimanima u Francuskoj, toleranciji i slobodi i drugim pitanjima.

Knjige dr. Ramadana « Biti evropski musliman » i « Zapadni muslimani i budućnost islama » izašle su na bosanskom jeziku u izdanju Udruženja ilmijje.