A+ A A-

Bajramski prijem u Baden-Wittembergu

U srijedu trećeg dana Kurban-bajrama glavni imam oblasti Baden-Wittemberg upriličio je svečani bajramski prijam za imame, predsjednike džemata i sabornike u džematu Kirchheim Teck. Na bajramski prijem pozvani su i predsjednik Mešihata IZBNJ-e muftija Mustafa ef. Klanco i novoimenovani generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štuttgartu gospodin Hariz Halilović.

Iako je cijeli dan padao snijeg i saobraćaj bio jako otežan, prijemu je prisustvovala većina imama i predsjednika, a pozivu su se odazvali muftija, gen.konzul i glavni imam oblasti Hessen. Nakon klanjanja akšam namaza postavljena je bajramska sofra sa kurbanskim mesom i drugim bajramskim jemecima.

Prvi se obratio domaćin glavni imam Pašo ef. Fetić izkazavši dobrodošlicu gostima i još jednom čestitao Bajram svima. Pošto je ovo prvi susret sa novoimenovanim generalnim konzulom, glavni imam je ukratko prestavio strukturu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, a posebno oblast Baden-Wittemberg. Pašo ef. je kazao: « Od aprila 2007. godine Islamska zajednica djeluje kao Mešihat, a organizovana je kroz tri nivoa. Prvi nivo jesu džemati kao osnovna jedinica, drugi nivo su oblasti koje okupljaju džemate jedne regije, i treći nivo jeste centralini ili savezni a to su Mešihat i Sabor. Oblast Baden-Wittemberg ima 17 džemata koji su registrovani kod njemačkih vlasti kao feraini /udruženja građana/. Od ovog broja 14 je džemata sa stalnim imamima, dva su vikend džemata, i jedan je ramazanski džemat sa povremenim aktivnostima. U ovim džematima uključeno je oko 2 500 porodica, a ako se to pomnoži sa četiri člana iznosi oko 10 000 osoba koje su vezane za naše džemate. Blizu 1 000 djece pohađa mektebsku nastavu. Petkom na džumi i vikendom imamo kontakt sa preko 1 000 ljudi. U našim džematima uključeni su Bošnjaci sa svih prostora bivše države, i ako je najviše iz matične nam domovine Bosne i Hercegovine. Imami u našim džematima zajedno sa predsjednicima i članovima odbora rade na edukovanju naših ljudi o vjeri, te o našoj tradiciji i kulturi. Informišemo ih o najbitnijim pitanjima i provodimo humanitarne akcije koje organizuje Mešihat IZBNJ-e ili Rijaset IZ iz Sarajeva. Sve više se ukazuje potreba saradnje i komunikacije sa domaćim vlastima i organizacijama koje žele da nas upoznaju. Nastojimo pomoći organizovanje Bošnjaka i na drugim poljima, kao što je bosanska dopunska škola ili folklor za mlade, iako to nije u opisu našeg posla. Na kraju želimo istaći da su naši džemati otvoreni za saradnju sa državnim in stitucijama, koje na ovom prostoru predstavlja generalni konzulat u Štuttgartu, na svim poljima i u svim akcijama koje su od koristi za naš narod i našu domovinu. Na kraju svima se zahvaljujem na prisustvu i želim vam puno uspjeha u životu i radu. Neka Vas dragi Bog čuva. Hvala."

Generalni konzul gosp.Hariz Halilović u svome obraćanju iskazao je zadovoljstvo što prisustvuje ovom svečanom prijemu i zahvalio se na pozivu. Pošto je na početku svog rada u ovm Konzulatu, drago mu je da se susreo sa predstavnicima sedamnaest džemata-feraina koji okupljaju Bošnjake. On je kazao da svako onaj ko radi za dobrobit građana i dobrobit države Bosne i Hercegovine ima njegovu podršku. Kazao je da je otvoren za saradnju i da će se rado odazivati ovakvim i sličnim pozivima. Skupu se kratko obratio i uputio čestitke glavni iman oblasti Hessen mr. Ishak ef. Alešević kazavši da ovo treba da postane tradicija da se svakog Bajrama okupljamo u drugom džematu. Na kraju skupu se obratio predsjednik Mešihata IZBNJ-e muftija Mustafa ef. Klanco čestitajući prvo hanumama koje su pripremale bajramske specijalitete i koje su posluživale. Obavijestio je prisutne da su naše hadžije u spješno obavile obrede hadždža i da se pripremaju za povratak. Akcija kurbana je uspješno privedena kraju a za Bosnu i Sandžak proslijeđeno je oko 900 kurbana koje su uplatili naši džematlije. Druženje je nastavljeno uz kahvu.

Nakon svečanog prijema glavni imam i muftija održali su krači radni sastanak sa imamima i predsjednicima. Pošto se bliži kraj godine dogovoreno je da se urade ekonomski bilansi džemata, te da se uradi socijalna karta imama, kako je i zaključeno na posljednjoj sjednici Mešihata. Predočeni su i planovi za narednu godinu. Posebno se treba sa pažnjom i ozbiljnošću pristupiti doradi i dopuni statuta i izbornih pravila. Na kraju je zaključeno da svi skupa trebamo raditi na izgradnji i očuvanju zajednice.