A+ A A-

Hadžije na putu za domovinu

Dio bosanskohercegovačkih hadžija koji putuju avionom danas bi trebalo da se vrate u domovinu.

Kako nam je potvrđeno u Uredu za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u petak u poslijepodnevnim satima trebalo bi da se na sarajevski aerodrom spuste dva aviona s hadžijama.

Avioni polijeću iz Džide. U toku sutrašnjeg dana, subota 13. 12., planirana su četiri leta u kojima će se prevesti hadžije u Sarajevo. Planirano je da posljednja grupa naših hadžija bude prevezena iz Džide u Sarajevo 16. decembra.

Također hadžije koje putuju kopnom krenele su nazad u domovinu. Sulejman Čeliković glavni vodič hadžija koji putuju kopnom kazao je da su hadžije nakon klanjanja džume namaza napustile Medinu i kreću se u pravcu Tebuka. Planirano je da sutra navečer prenoće u Amanu, jordanskoj prijestolnici. Prema riječima Čelikovića, sve hadžije su dobro i zdravo.

Ove godine je na hadž išao rekordan broj Bošnjaka u povijesti odlazaka na hadž iz naše domovine, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice išlo je 2200 hadžija, dok je iz različitih zemalja iz bošnjačke dijaspore obavilo hadž između 300 i 500 Bošnjaka, a 50 osoba iz BiH obavilo je hadž na poziv saudijskog kralja, kao kraljevi gosti.

Kopnom je putovalo 900 hadžija u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice, 150 u organizaciji "Biss Toursa" i 50 u organizaciji agencije "Merkez", uz saglasnost Rijaseta, dok je 1100 hadžija putovalo avionom.