A+ A A-

Izmjena i dopuna Statuta i Izbornih pravila IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj

Na svojoj 4. redovnoj sjednici održanoj 08. 11. 2008. u Ulmu Sabor Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj je prema čl. 53 Statuta IZBNJ i čl. 32 Izbornih pravila IZBNJ, te prema zaključku o usvajanju izmjena i dopuna ovih dokumenata donio odluku o pokretanju procedure za izmjene i dopune Statuta i Izbornih pravila

Prema ovoj odluci zadužena je stalna saborska Statutarna komisija da provede i koordinira proceduru za izmjene i dopune Statuta IZBNJ i Izbornih pravila IZBNJ. Mešihat IZBNJ zadužen je da obavijesti sve džemate o pokretanju procedure za izmjene i
dopune navedenih dokumenata IZBNJ.

Prijedloge za izmjene i dopune džemati će u pisanoj formi dostaviti na adresu sekretara Sabora sa naznakom za Stalnu saborsku statutarnu komisiju. Dopis i prijedlozi džemata moraju biti potpisani od predsjednika džematskog odbora i ovjereni džematskim pečatom.

Stalna saborska statutarna komisija će na osnovu prikupljenih prijedloga o izmjenama i dopunama Statuta IZBNJ i Izbornih pravila IZBNJ pripremiti nacrt izmjena i dopuna, te u radnom sastanku sa rukovodstvima Mešihata i Sabora izraditi konačan nacrt obiju dokumenata.

Konačan nacrt dokumenata Mešihat će uputiti u džemate na javnu raspravu, te prikupiti sve dostavljene primjedbe i prijedloge i proslijediti ih Stalnoj statutarnoj saborskoj komisiji.

Na osnovu ove javne rasprave Stalna statutarna saborska komisija će načiniti konačni prijedlog Statuta i Izbornih pravila i uputiti na usvajanje Saboru IZBNJ.

Rok za prikupljanje prijedloga je do 31. 12. 2008, za pripremu konačnog nacrta dokumenata do 15. 01. 2009, a za javnu raspravu do 15. 02. 2009, dok je rok za za pripremu konačnog prijedloga dokumenata do 28.02.2009.

(www.vigb.de)