A+ A A-

Osuda terorističkog akta paljenja džamije u Fazlagića Kuli

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Haris Silajdžić, osuđuje spaljivanje džamije u Fazlagića Kuli kod Gacka i poziva sve domaće i međunarodne institucije da adekvatno reaguju u skladu sa svim svojim nadležnostima. Ovaj gnusan čin se ne smije ignorisati, kao što je to puno puta bio slučaj u sličnim situacijama, i počinioci ovaj put moraju biti pronađeni i kažnjeni.

Zidine spaljene džamije u Fazlagića Kuli

Atak na bilo koju bogomolju zaslužuje osudu kada god se desi, ali šalje posebno opasnu poruku kada se organizuje u vrijeme kada se vjernici pripremaju da obilježe svoj praznik. Paljenje džamije noć uoči najvećeg muslimanskog vjerskog praznika Kurban-bajrama predstavlja direktan atak na povratak i nedvosmisleno upozorava povratnike da su nepoželjni.

Iako neposredni počinioci ovog zločina moraju biti konkretno kažnjeni, činjenica je da su oni ohrabreni i konstantnim izjednačavanjem snaga koje su i u najtežim vremenima štitile sve vjerske objekte i snaga koje pokušavaju legalizovati politiku onih koji su bogomolje rušili.

 

Visoki predstavnik u BiH "Naše misli su sa ljudima iz Fazlagića Kule"

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas je razgovarao sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem kako bi izrazio svoju zabrinutost i žaljenje zbog požara koji je uništio džamiju u selu Fazlagića Kula kod Gacka.

Zbog činjenice da je ovo područje i ranije svjedočilo incidentima koji su vezani za povratak, visoki predstavnik pomno prati razvoj događaja i izvještaje vezane za istragu o sinoćnjem požaru, saopćeno je iz OHR-a.

"Bajram je za muslimane vrijeme nove nade", rekao je Lajčák i dodao da je "sinoćnji požar težak udarac za ljude u Fazlagića Kuli te su moje misli sa njima".

Početni izvještaji ukazuju da se radi o nesretnom slučaju, ali puna i temeljita istraga mora se provesti.

Policajci misije EUPM-a su na terenu, a visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je u redovnim kontaktima sa šefom misije EUPM-a Stefanom Fellerom, naglašava se u saopćenju OHR-a.