A+ A A-

Odlazak na hadždž Bošnjaka Australije

Allahovi sveti mjeseci zu-l-kade i zu-l-hidždže, su odabrani dani kada muslimani iz cijelog svijeta izvršavaju svoju petu temeljnu islamsku dužnost, tj obavljaju hadždž. U ovim odabranim i mubarek danima posjećuju se sveta i odabrana mjesta u Mekki i Medini, ide se u susret Kabi ( Allahovoj kući) kao i u susret Poslanikovoj džamiji u Medini, gdje se posjećuje mezar Resulullaha, kao i druga najznačajnija mjesta.

Hadž se obavlja jednom u životu a dužan ga je obaviti svaki pametan, punoljetan, zdrav i imućan musliman i muslimanka. Hadždž zahtjeva mnogo truda i žrtve, otuda je za ispravno obavljen hadž, nagrada Džennet i oprost od grijeha. Jer kako to Božiji Poslanik kaže: "Ko obavi hadždž i pri obavljanju ne učini niti jedan grijeh, vraća se kući, čist od grijeha, kao kada ga je majka rodila"

Sve hadžije su Allahovi delegate i predstavnici su svojih naroda, odakle dolaze, jer je haždž i najveći sastanak svih muslimana svjeta, gdje se kao nigdje, eliminišu sve razlike među ljudima, što pokazuje ista bijela odjeća (ihrami) za sve i isti propisi za sve koji su na hadždžu.

Mi Bošnjaci u Australiji smo također, Allahovom voljom, počasćeni ove godine, kao i ranijih godina, jer imamo svoje predstavnike na hadždžu koji će se ako Bog da, moliti za nas na mjestima na kojima se dove primaju i ne odbijaju.

Ono što je važno istaći, jeste da je ove godine organizovan zajednički odlazak na hadždž, svih Bošnjaka koji žive u Australiji, u okviru Mešihata Islamske zajednice za Australiju . Za ovim projektom ukazala se potreba, jer el-hamdulillahi, svake godine jedan veliki broj Bošnjaka koji žive u Australiji odlazi na hadždž u okviru drugih organizacija, međutim, ovim projektom je mnogo olakšano našim hadžijama jer će biti kao jedna grupa, koja će imati svog imama za vodiča i koji će sve što bude trebalo pomoći našim hadžijama na ovom časnom putovanju.

Ove godine smo, hvala Allahu dž.š., realizovali ovaj naš projekat, i uspjeli smo da ovu potrebu sprovedemo u praksu.

Dakle, pored toga što su naše hadžije sve potrebne stvari, od prijave do uplate i izrade viza mogli uraditi u svojim džamijama kod svojih imama, isto tako je u subotu 22. 11. 2008. organizovana zajednička ispratna dova i zajednički ispraćaj svih naših hadžija ispred Australsko Bošnjackog Islamskog Centra u džematu "Deer Park", poslije ikindije namaza.

Nakon što su sve hadžije imale ikrar dove u svojim džematima ili u svojim kućama, ipak zajednički odlazak na hadždž i zajednički ispraćaj naših hadžija ostavio je dubok osjećaj na naše hadžije ali i na sve prisutne džematlije, rodbinu prijatelje...

Nakon ikindije namaza, našim hadžijama su se obratili Muhamed ef., imam džemata Deer Park, koji je poselamio sve prisutne, izrazio svima dobrodošlicu i hadžijama poželio sretan i ugodan put, te su se obratili i Jasmin ef. Bekrić koji je došao sa svojim hadžijama iz Sydneya, i Ibrahim ef. Omerdić, koji je i vodič naših hadžija. Nakon obraćanja imama i učenja Kur'ana i tekbira, proučena je i ispraćajna dova našim hadžijama. Nakon dove svi prisutni su poželjeli hadžijama sretan put i hadži mebrur- tj primljen hadždž, a nakon malo odmora, hadžije su sa svojim vodičem Ibrahim ef. klanjali 2 rekata za sretan put, u džamiji, proučili nijjet za hadždž i krenuli prema aerodromu u Melbournu sa svojom rodbinom i prijateljima, uz zaista lijep ispraćaj svih prisutnih džematlija.

Svakako da svi oni koji idu na hadž zaslužuju da se na ovako lijep i dostojan način isprate na ovaj najveći životni put. Kod svih naših hadžija osjetila se jedna sigurnost ali i ushićenje, pa se moglo vidjeti i suza radosnica i od strane naših hadžija ali i od strane rodbine i prijatelja.

Iskreno se zahvaljujemo organizaciji "Lebbejk Travel", koju vodi Motaz El-Lejsy, preko koje naše hadžije i idu na hadždž, a koja je prihvatila sve naše zahtjeve i koji su nam dali najbolju ponudu i po pitanju smještaja, prijevoza i svih drugih potrebnih stvari koje su potrebne za uspješno obavljanje hadža.

U trenutku dok nastaje ovaj tekst, naše hadžije su hairli doputovale u Mekku i Medinu i obavljaju propise koji su predviđeni i koji se trebaju obaviti.

Ove 2008 god., na hadž iz Australije u organizaciji Mešihata IZ za Australiju otputovale su sljedeće hadžije: Hasib Cimirotić, Hazim Zahić, Glamočić h.Zijad, Ćejvan Mina, Živalj h. Hana, Ifeta Mešinović, Šaćira Omerdić, Mevla Agović, Ajša Hamzić, Safet Osmančević, Husein Kuduzović i Smajl Smajlagić koje u svojstvu vodiča vodi mr Ibrahim ef. Omerdić, imam džemata „Noble Park".

Molimo Allaha dž.š. da svim našim hadžijama učini hadži mebrur, kao i svim hadžijama, da im usliša sve njihove dove i ispuni sve njihove želje i da se vrate kući oproštenih grijeha. A pozivamo sve naše Bošnjake u Australiji da podrže ovu našu zajedničku aktivnost, koja zaista mnogo olakšava odlazak na hadž svim našim Bošnjacima iz ove demokratske zemlje.

Naravno, uz želju da svi dočekamo nastupajuće mubarek bajramske dane u zdravlju, veselju, zajedništvu, imanu u krugu svojih porodica i svojih džemata, svima od srca

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN !!!

Koordinator za hadždž

Muhamed ef. Đidić