A+ A A-

Trećina Španaca muslimanskog i jevrejskog porijekla

Izvještaji citiraju studiju o genetici univerziteta Pompeu Fabra iz Barcelone i Leicestera iz Britanije objavljenih u Američkom žurnalu ljudske genetike, prenosi DPA.

Studija je analizirala Y-hromozome, koji se prenose relativno nepromijenjeni s oca na sina, među 1.140 španskih muškaraca širom zemlje.

Struktura hromozoma uspoređena s hromozomima Sjevernoafrikanaca iz Maroka, Alžira i Tunisa te sefardskih Jevreja koji žive oko Mediterana.

Skoro 11 posto Španaca pokazalo je iste genetske karakteristike sa sjevernoafrikancima a skoro 20 posto s Jevrejima.

Jevrejska genska komponenta u studiji, ipak, mogla bi bti precijenjena, priznaje jedan od njenih autora, Francesc Calavell.

Ostalo bliskoistočno stanovništvo dijeli istu genetsku strukturu koju su u Španiju ranije mogli donijeti nejevreji kao što su Feničani.

Prvi muslimani prešli su u Španiju iz sjeverne Afrike 711. godine, kada se jevrejsko stanovništvo već smjestilo na Iberijskom poluotoku.

Muslimani su vladali djelovima Španije osam stoljeća do 1492, kada su kralj Ferdinand i kraljica Isabella Katolička dovršili ono što je ostalo poznato kao rekonkvista (reconquista) - kršćansko pokoravanje zemlje.

Svim Jevrejima koji su odbili da prijeđu na kršćanstvo naređeno je iste godine da napuste zemlju, a svi muslimani koji nisu prešli na kršćanstvo protjerani su odmah, a ostaci njihovih potomaka početkom 17. stoljeća.

Broj protjeranih ljudi u ovom etničkom čišćenju procjenjuje se na stotine hiljada.

Španjolski Jevreji - Sefardi su nakon izgnanstva utočište našli u muslimanskim zemljama poput Osmanskog carstva koje ih je bezuvjetno primilo na svoj teritorij.

Sefardi su se u najvećem broju naseili u Tunisu i na Balkanskom polutoku. Grad Solun, koji danas pripada Grčkoj, imao je stopostotno sefardsko-jevrejsko porijeklo.

Španjolski Jevreji - Sefardi su ujedno i prvi jevrejski stanovnici grada Sarajeva i drugih sredina Bosne i Hercegovine.

Broj Španaca s muslimanskim i jevrejskim genima ukazuje da je bilo više promjena vjere nego što se ranije vjerovalo, navodi se u studiji.

(www.bosnjaci.net)