A+ A A-

Izašao iz štampe Takvim za 2009. godinu

Takvim Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2009. godinu izašao je iz štampe i u toku je njegova distribucija. Takvim je štampan u formatu A5, sadrži 340 strana, mehko koričenje. Izdavač je El-Kalem, urednici su Muharem Omerdić i Aziz Kadribegović. Cijena je ostala prošlogodišnja, 6 KM ili 3 €.

Tekstovi su objavljeni u tematskim cjelinama: tefsir, akaid, fikh, pedagogija, sukobi, istaknuti Bošnjaci, baština, život i zdravlje, književne realcije, reprint, aTakvim se završava uobičajenim kalendarskim dijelom

Riječ urednika
U uvodnoj riječi, povodom pripreme i izlaska ovogodišnje sveske Takvima, njegovi urednici su napisali: "Neka misli i piše tko šta hoće, a svakome je lijepo i jasno i kao sunce poznato, da samo onaj narod ima jaki temelj i stalnu podlogu materijalnom i moralnom životu, koji ima jakih i rodoljubivih veleposjednika, koji su svakoj zemlji tim vrijedniji, čim dalje u povjestničke vjekove dopiru, tvrdo čuvajući starinu o dobru i zlu svojih pradjedova, čuvajući njihove krijeposti, običaje, jezik, - pravo rečeno sve ono, što je vjekovito i neumrla duša naroda; a to ti je dan danas samo jedini muhamedanski elemenat u Bosni. To nam svjedoči temeljito uzdržano naše dobro, posjed, običaji i jezik, i vlastela još od Bogomila, koji se zovu još i dan danas istim podrijeklom: Ljubović, Sokolović, Kositerović, Kulenović, Filipović, Kapetanović, i mnogo drugih. Prvo uzeća Bosne bili su ti isti, pa su u dobrome stanju i danas u Bosni, samo što nam je ime: Mujo, Alija, Ahmed i t. d. To nam lijepo i dobro svjedoči ono rodoslovje, koje je prije dva vjeka pisao pop Rubčić, i koja se knjiga i dan danas u kreševskom samostanu kod franjevaca nalazi. Od dvesta i toliko upisanih plemićkih porodica - sa malom iznimkom, sve su bili muhamedanci."

Gornji navod je odlomak iz brošure "Šta misle muhamedanci u Bosni", koju je napisao Mehmed beg Kapetanović Ljubušak, naš poznati pisac i sakupljač narodnog blaga, a koja je objavljena u Sarajevu 1886. godine, dakle prije nešto više od 120 godina, čiji reprint objavljujemo u ovoj svesci Takvima. Ta brošura je ustvari odgovor na brošuru pod naslovom "Sadašnjost i najbliža budućnost Bosne", čiji autor se ne navodi, osim što se vidi da je u pitanju osoba katoličke vjere, a odlomci iz brošure su objavljeni u nekoliko nastavaka u listu "Obzor". "Pisac brošure tako nas je iznenadio i jako uvredio, opisujući vjerske odnošaje u Bosni, da smo svi u velikom čudu ostali začudjeni; nijesmo mogli ni pomisliti, da bi se onaka osoba današnjeg vremena našla, koja bi ovako sasma pogriješno i zlo o nama sudila i pisala", kaže u uvodu svoga odgovora Mehmed-beg Kapetanović, dodajući kako je "svaki (muhamedanac) dužan, kojemu i malo idje od ruke i koji srdačno ljubi svoj narod i domovinu, čas prije odbiti od sebe sve što je ne istinito, u koliko se nas tiče, a očito iznijeti na srijedu, što je pravo i istina, pak neka publika rasudjuje".
Ako bi čitalac unekoliko zanemario stanovitu jezičku arhaičnost te pisanje nekih termina (muhamedanci umjesto muslimani i sl.), kao i posebno godinu izdanja, mogao bi mirne duše konstatirati da je to jedna od mnogih polemika (ili verbalnih napada) koje se odvijaju upravo ovih dana, baš kao što su se javljale tokom sveg ovog stopedesetogodišnjeg perioda, te posebno uoči agresije na Bosnu i Hercegovinu i tokom nje. Hoćemo kazati da, kao što i ovaj tekst zorno pokazuje, u Bosni i Hercegovini se nije mnogo šta promijenilo: i danas, kao i prije 120 godina, nastoji se Bošnjake (muslimane) omalovažiti, minimizirati, povijesno destruirati, etnički destabilizirati, vjerski prozelitizirati, jezički nivelirati - prvo pisanom riječi a zatim i izravnom agresijom i uništenjem njihovog bića i bivstva na ovim prostorima - tako da je povijest doista učiteljica od koje smo slabo šta naučili, te nam se ona, nažalost, konstantno ponavlja, posebno stoga što je zaboravljamo pa i, u mnogim fazama razvoja, odbacujemo.
Pored ovog povijesnog "podsjećanja" ovaj broj Takvima donosi tekstove dvadeset naših savremenih autora iz različitih oblasti: tefsira, akaida, fikha, pedagogije, književnosti, baštine, života i zdravlja... koje potpisuju dr. Mustafa Jahić, dr. Esad Duraković, dr. Almir Fatić, dr. Zijad Hasić, dr. Džemal Najetović, dr. Enes Pelidija, dr. Džemaludin Latić, Amer Alić, Osman Lavić, hfz. Mensur Malkić, Džemaludin Šestić, Rifet Šahinović, Muharem Omerdić, Mustafa Hasani, Omer Begić, Nedim Begović, Enver Avdić, Mustafa Prljača, Aida Krzić, Ismet Dedić te takvimski dio kao i svake godine sa uvodnim tekstom Esada Mahmutovića. Izuzetak kao i svake godine čine "Iskre duha", zapravo izbor iz djela Mirsadu'l-‘ibad u prijevodu s perzijskog jezika Ekrema Tucakovića.

Svaki od tekstova ima svoju vrijednost i svoj razlog objavljivanja, odnosno našeg nastojanja da njihove poruke zadobiju vašu, čitalačku pažnju, da posluže kao pledoaje za nova saznanja i novu razmjenu mišljenja.

Ono što želimo posebno potcrtati jeste činjenica da se ove godine navršavaju dvije decenije otkako je na Bolji svijet preselio naš saradnik, uvaženi novinar i književnik Rešad Kadić. Obilježavajući ovaj datum, Izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice El-Kalem objavljuje njegova izabrana djela u četiri knjige, tvrdog poveza, a ovo godište Takvima, podsjećajući na tu činjenicu, uz želju da ta djela dođu u što više bošnjačkih porodica, donosi i odlomak iz uvodnog teksta za to izdanje koje je napisao dr. Džemaludin Latić.

Kako će ovogodišnji Takvim biti, ako Bog da, odštampan u ozračju bajramskih dana, to se koristimo prilikom da vam, uz čestitke i najljepše želje za kurbanbajramske mubarek-dane, poželimo ugodno čitanje i svesrdno korištenje takvimskog dijela ovog našeg godišnjaka.