A+ A A-

Lech Walesa dodijelio nagradu saudijskom kralju

kralj-abdulah-saudijska-arabijaLech Walesa, historijski vođa poljskog sindikata Solidarnost, osnovao je povodom 25. godišnjice dobivanja Nobelove nagrade za mir svoju nagradu, koju će prvi put dodijeliti u subotu saudijskom kralju Abdulahu, saopćili su u srijedu Walesini saradnici.

Nagrada od 100.000 eura, uz diplomu i medalju, ima za cilj da "nagradi one koji se bore za saradnju među narodima, u ime slobode i vrijednosti koje su bile i vrijednosti pokreta Solidarnost", javio je AFP.

U pismu upućenom kralju Abdulahu bivši poljski predsjednik traži od njega da "primi nagradu Lecha Walese za svoje osobne zasluge koje se odnose na međureligijski dijalog, toleranciju, mir i međunarodnu saradnju, kao i za svoju veliku karitativnu aktivnost".

U odboru za dodjelu nagarde Lech Walesa bivši je češki predsjednik Waclav Havel, bivši poljski ministar vanjskih poslova Wladyslaw Bartoszewski i šef francuske diplomatije Bernard Kouchner.

Nagrada će u subotu biti uručena u Gdanjsku jednom od kraljevih sinova, koji će predstavljati kralja na svečanosti godišnjice dodjele Nobelove nagrade za mir Lechu Walesi 1983. godine.

(Fena)