A+ A A-

Zaključci savjetovanja o nastavku rada KBSA

Na Savjetovanju na temu REINTEGRACIJA KBSA, u organizaciji Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA), održanom dana 22. novembra 2008. godine u Chicagu doneseni su slijedeći;
Z A K L J U Č C I
1. Potvrđuju se sva saopćenja Radne grupe za ispitivanje zakonitosti odluka 9. Skupštine KBSA održane dana 25. maja 2008. godine u Saint Louisu, objavljena u sredstvima informiranja.
2. Potvrđuje se da su odluke 9. Skupštine KBSA donesene u okviru tačaka 10., 12. i 13. Dnevnog reda nezakonite zbog povreda materijalnog prava (Statuta KBSA i By Laws prema kojima je KBSA registriran kao neprofitna organizacija kod nadležnih organa države Illinois) i bitnih povreda propisane procedure prilikom glasanja.
3. Potvrđuje se da je Upravni odbor KBSA imenovan na 9. Skupštini KBSA nelegalan i da su slijedom toga nelegitimne sve odluke i aktivnosti tog Odbora donesene i provedene od 25. maja 2008. godine kao i sve druge odluke i aktivnosti koje taj Upravni odbor bude nadalje donosio i provodio. Kao takve sve odluke i aktivnosti nelegitimnog UO KBSA su neobavezujuće za KBSA i IZBSA.
4. Osniva se Vijeće koordinacija KBSA kao savez legalnih koordinacija KBSA. Predstavnici legitimnih regionalnih koordinacija za Chicago, Saint Louis, New York, Detroit, Des Moines, Seattle, Jacksonville i Vancouver, potpisali su u ime svojih koordinacija pristupnice Vijeću koordinacija KBSA. Pristupnice su sastavni dio ovih Zaključaka. Istovjetne pristupnice bit će ponuđene na potpis i legitimnim predstavnicima drugih koordinacija koje nisu bile u mogućnosti poslati svoje predstavnike na Savjetovanje u Chicagu. Vijeće koordinacija će primati u svoj Savez samo legitimne regionalne koordinacije. Za pojedinu regiju može postojati samo jedna legalna koordinacija KBSA.
5. Vijeće koordinacija KBSA treba u normativnim aktima KBSA (Statutu i By Laws), unutar procedure utvrđene ovim zaključcima da zamijeni Koordinacioni savjet KBSA, pa će mu se umjesto savjetodavnih odrediti drugačije organizacione i djelatne nadležnosti.
6. Imenuje se Odbor za pripremu 10. Skupštine KBSA koja će se održati krajem maja 2009. godine u Jacksonville ( FL ) u sastavu:
dr. Senad ef. Agić
mr. Mujko Erović
mr. Dženan ef. Kaljanac
Ibrahim Vajzović
Nihad Krupić
Ahmed ef. Cerić
Šukrija Džidžović
Elmir Slavić
Amir Hotić
7. U okviru Odbora za pripremu naredne Skupštine KBSA potrebno je imenovati Pravni tim za izmjene i dopune te usaglašavanje normativnih akata KBSA (Statuta i By Laws ).
8. Predlaže se uspostavljanje dijaloga sa svima koji imaju odgovornost ( IDUCIARY RESPONSIBILITY ) prema KBSA u procesu reintegracije KBSA.
9. Zamrzavaju se finansijska sredstva na računu KBSA u Chicagu kojima trenutno raspolaže nelegalni UO KBSA imenovan nelegalnim odlukama 9. Skupštine KBSA 25. maja 2008. godine u Saint Louisu.
Zabranjuje se nelegalnom UO KBSA upotreba registracije, loga, slogana i ostalih dokumenata i obilježja KBSA.
10. Apelira se na sve koordinacije KBSA da do 10. Skupštine KBSA
nastave sa obavljanjem svojih redovnih djelatnosti i programa dogovorenih nespornim odlukama 9. Skupštine KBSA. Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja i bit će ponuđeni za objavljivanje medijima u Sjevernoj Americi i BiH.
11. Učesnici Savjetovanja zahvaljuju se domaćinu Savjetovanja Bosansko-američkoj kulturnoj asocijaciji (BACA) Chicago.

U Chicagu, 22. novembra 2008.
Odbor za organizaciju Savjetovanja