A+ A A-

Neupitan je značaj reisa Cerića na interreligijskoj sceni

Miroslav Volf, jedan od najuglednijih svjetskih teologa, profesor na američkom Univerzitetu Jel, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da je nedavna posjeta najvećih muslimanskih učenjaka i lidera Vatikanu u okviru svjetske inicijative "Zajednička riječ između nas i vas", te njihov susret sa papom Benediktom XVI, "podvukla neupitni značaj reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića na međunarodnoj interreligijskoj sceni".

- Predvoditi muslimansku delegaciju u dijalogu s Vatikanom zaista je velika čast. Njegov je govor bio važan zato što je naznačio kako je za muslimane i kršćane nužno razgovarati i to ne samo o temeljnim uvjerenjima i ne samo o međusobnim problemima, već, također, i o zajedničkim izazovima života u globaliziranom svijetu - kaže profesor Volf.

Govoreći o značaju susreta u Vatikanu, Volf ističe da je važna sama činjenica da je do tog susreta došlo i ukazuje na to koliko je bitna inicijativa "Common Word" (Zajednička riječ).

- Rezultati kao takvi nisu toliko važni. Taj susret je, nadam se, početak jednog procesa, a ne njegov kraj ili njegova kulminacija.

F. VELE

(www.dnevniavaz.ba)