A+ A A-

U New Yorku i Chicago-u svečarski obilježen Dan državnosti BiH

Autor: Meliha Pihura

Ah, ti nezaboravni vidici sa bosanskih planina, prelijepi krajolici hercegovačkih dolina. I sve rijeke, oka i brzaci našega splavarenje proletješe sinoć kao lijep san. U desetak minuta kratki dokumentarno-promotivni film (dostavljen organizatorima zahvaljujući saradnji BABA NY-NJ sa Turističkim Savezom ZE-DO kantona i g. Dervišu Pihuri) "Enjoy Bosnia" je demonstrirao svim američkim gostima mnoge, ponekad skromne, ali uvijek atraktivne bh. ljepote.

Program je formalno otvorila i vodila Zejna Džananović, vrijedna organizatorica i volonterka BAU čiji je trud bio motorna snaga iza sjaja ove proslave, pozdravljajući sve prisutne goste, učesnike i organizatore, njih stotinjak, kojima nije bilo teško doči iz Južnog i Centralnog Džersija, Filadelfije, Vašingtona i Bostona da bi osvježili i podsjetili na ono ovo malo Bosne u Njujorku. Nakon njenih toplih riječi dobrodošlice i čestitke povodom predstojećeg Dana Državnosti B&H uslijedilo je intoniranje himni - nikad zaboravljene domovine BiH i našeg novostečenog vatana SAD.

Okupljni gosti - mješavina državljana BiH, SAD, Republike Turske, te Sandžaka - iskazali su svoje poštovanje svim palim braniteljima bh. državnosti, svim našim šehitima, te svim ubijenim građanima B&H koji su zbog svoje dosljednosti tekovinama ZAVNOBIH-a, ishodu referenduma za nezavisnost '92, te Kulina Bana stradali u minulom stoljeću, međureligijskom molitvom koju je ispred Bosansko-hercegovačkog Islamskog Centra Njujork predvodio mladi imam efendija Salem Cecunjanin. Od najmlađih dvogodišnjaka do najstarijih gazija i hanuma, svi su bili dirnuti Fatihom. Koristimo ovu priliku da se zahvalim ef. Cecunjaninu, te BHICNY i njegovom predsjedniku Vahidu Durmiću na saradnji.

Zatim je u ime službeno odsutnog predsjednika BAU Zahida Bjelića, predsjednik Koordinacije KBSA BiH Zajednice NY i potpredsjednik BAU, g. Fuad Jakirlić otvorio svečani dio programa u kojem su drevni stihovi sevdaha izmješali sa savremenijom poezijom bh. pjesništva.
Elvira Rašljanin, aktivistkinja BAU je odrecitovala uvijek aktuelan, vanvremenski "Zapis o Zemlji" Mehmedalije Maka Dizdara.

Rašid Nuhanović, aktivista BAU, jedan od inicijatora njegovog formiranja i dugogodišnji predsjednik BAU je obrazložio značenje ovog praznika u suvremenom kontekstu zbivanja u domovini te njegovu suštinu novim generacijama koje su stasala ili tek stasavaju u dijaspori. Jer mjesec novembar iz više razloga je bitan za dijasporu: 1. Novembra 1918 zemaljski parlament Bosne & Hercegovine je izglasao nezavisnost od habsburške carevine i formalno deklarisao svoju namjeru da postane dio buduće asocijacije Južnih Slavena; 19. novembar je Dan Sevdaha; 21. Novembra 1995. je potpisan Dejtonski sporazum koji je donio mir Balkanu a 25. novembra 1943 u Varcar Vakufu/Mrkonjić Gradu su obnovljeni stubovi bh. državnosti. Nije zaobišao naglasiti cuvanje jedinstva i neophodnost postojanja bh. institucija dijaspore poput etničkih klubova i udruženja uvezanih pod jednim krovom na sjevernoameričkom kontinentu ali je težište bacio na činjenicu da "Bosna & Hercegovina nije "samo" postala sa Dejtonom, ili kako se još češče i pogrešnije tvdi, da je stara "samo" 65. godina. Bosna & Hercegovina j njena država su mnogo starije."

Zahvaljujući saradnji sa lokalnim predstavnikom BAACB&H iz NY Harisom Hromićem i njihovim uredom u Wašington D.C.-ju, u svečanom programu je također uzela učešće i Elmina Kulašić, izvršni direktor Bosansko-američkog Savjetodavnog vijeća za Bosnu & Hercegovinu, koja je javnosti predstavila projekt "Memorijalnog ćilima Srebrenica" o kojem ćete nešto više moći čitati u buduće.
Svake godine, Šahovski klub BAU i naš neumorni aktivista Skendo Medunjanin organizuju Šahovski turnir "Dan Državnosti 25. Novembar". Ove godine, turnir je okupio, osim Bošnjaka iz Njujorka i Nju Džersija, i učesnike iz drugih zemalja, ali je šampionski pehar ove godine ipak ostao u Njujorku, jer je prvo mjesto osvojio Osman Jasović. Drugoplasirani je bio srebrenički gazija, Senahid ef. Halilović a treće mjesto je osvojio J.Ibrić iz Nju Džersija. Nagrade je uručio g. Medunjanin. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim učesnicima Šahovskog turnira "Dan Državnosti 25. Novembar" i poželim im više uspjeha na našem narednom natjecanju.

Zatim je Elvira Rašljanin prezentirala izvod iz poezije Nedžada Ibrišimovića stihovima poeme "Bosno".
Urednik u informativnom programu Radio Televizije Sarajevo Fahrudin Delibegović iz BiH se zahvalio prisutnima jer su se našli u velikom broju na ovom skupu i time još više ojačali spone između SAD i Bosne & Hercegovine.

Pošto ovog novembra istovremeno oblježavamo i Dan sevdaha, aktivisti i volonteri non-profit organizacije "Sevdah Sjeverne Amerike", ogranak iz Njujorka sa grupom sevdalija iz Bostona koji su specijalno za ovu priliku došli da publici u Njujorku prezentiraju bogatstvo sevdaha, te tradicionalne gradske (urbane) muzike B&H te povežu zainteresovane iz Sjeverne Amerike sa kulturnim naslijeđem Bosne & Hercegovine. Sevdah i folklorna grupa "Sevdalije" iz Bostona, koja je okupila Sabahudina, Eminu, Zerinu, Esada, Seju, Ibrahima i Faruka Derviševića, uz pratnju harmonike je izvela niz pjesama iz sarajevske, višegradske, krajiške i hercegovačke muzičke sehare sevdaha. Valjda su toliko emotivno uzbudili američke domaćine da je u jednom trenutku u zgradi nakratko nestalo i struje! Tech-Service je odmah priskočio. Ali neočikivanim "black out-om" je samo još bolje dočarana istinska atmosfera sevdaha i pravog ašikovanja. Zato ovu priliku da se zahvalim svim članovima grupe "Sevdalije" sa nadom da će nam još češće dolaziti i podučiti nas razlici između sevdalinke i turbo-folka koji je toliko zagadio bh. estradu posljednje dvije decenije.

U pauzi između dva nastupa "Sevdalije", podpredsjednik BAU je u ime Bosansko-američkog udruženja uručio Biblioteci Turskog Kulturnog Centra primjerak knjige "Sve najljepše o BiH" na engleskom jeziku kao simbol buduće dobre saradnje ove dvije lokalne institucije.
Emira Rašljanin je u ime Bosansko-američkog udruženja uručila volonterima američke organizacije "Advocacy Project" Alison Sluiter i Ian Guest-u koji zajedno Elminom Kulašić rade na "Memorijalnom ćilimu Srebrenica" primjerak knjige "Sve najljepše o BiH" na engleskom jeziku kao znak zahvalnosti zbog rada koji konačno ide u korist B&H i svih žrtava genocida nad Bošnjacima.

Pošto u novembru se desilo i potpisivanje mirovnog sporazuma koji je obezbijedio mir u Bosni & Hercegovini i na Balkanu, program je okončan izrazima zahvalnosti SAD-u na angazmanu u B&H, medijima u SAD i svim civilnim aktivistima u vladinim i NGO organizacijama koje su pomogle i nadalje pomažu da se genocid, etničko čišćenje zaustavi, a posljedice tog čišćenja obrnu te prigodnim čestitkama svim državljanima SAD povodom predstojećeg nacionalnog Dana Zahvalnosti na engleskom i bosanskom jeziku te čestitkama na Danu Državnosti Bosne & Hercegovine.

23. novembra 2008. godine u Njujorku svi smo zajedno dali djelić sebe i svog vremena da bi bilo bolje i svjetlije budućnosti za djecu B&H u domovini i dijaspori, onako kako su to nekada imali na umu vijećnici ZAVNOBIH-a, te branitelji i graditelji B&H tokom i nakon posljednjeg rata koji je za kratko ekonomski unazadio Bosnu i sve njene građane. Iako smo se nadali prisustvu barem jednog bh. diplomata iz Misije UN-a u Njujorku na ovome skupu, nije se pojavio niko niti je od strane delegacije dato pojašnjenje BAU ili KBSA zašto je izbjegnut dolazak i susret pozvanih bh. diplomata sa građanima B&H koji žive u New Yorku a koji su se potrudili da od svoje slobodne volje, a ne zato jer im je to zadaca po sluzbenoj duznosti, budu na proslavi Dana Drzavnosti organizovane od strane jedne americke institucije bh. dijaspore. Jedini izuzetak je bila Mirsada Colakovic za koju se znalo da ce biti sluzbeno odsutna iz Njujorka.

No zato hvala svima onima koji su izrazili podržku organizatorima i finansijski poduprli, lično učestvovali ili makar samo prisustvovali našem programu. Jer oni su time uveličali ovogodišnji projekat proslave Dana državnosti BiH u Njujorku.

Hvala
Bosansko-američkom udruženju NYC-ja na požrtvovanju i dobrom organizovanju;
"Sevdalijama" iz Bostona na visoko-kvalitetnom učešću, prevaljenom putu i zahmetu.
KUD "San o Bosni" na saradnji jer nastoje još uvijek da se bogato kulturno nasljede saèuva i prenese na one najmlađe u Njujorku
BHICNY na moralnoj podršci
Radio Glasu Bosne&Hercegovine na medijskom i finansijskom pokroviteljstvu
Bosansko-američkoj televiziji na medijskom praćenju
Nezaobilaznom web magazinu Bošnjaci.net na medijskoj podršci
Bosansko-američkom Savjetodavnom vijeću za Bosnu & Hercegovinu na saradnji i networking-u.
BH Koordinaciji KBSA Njujork na pripremi historijskog dijela programa
Bosansko-američkoj biznis alijansi NY-NJ na promociji bh. autora i literature u NYC-u.

Te svim volonterima diljem SAD i Kanade koji su vrijedno radili da bi se ovaj dan prikladno obilježio i organizovale prikladne proslave Dana državnosti Bosne i Hercegovine novembra 2008. godine.

Dan državnosti: Čikagom su violine plakale i suze tekle

Autor: Samir Hadzalić

Prohladna čikaška noć subotnjeg 22. novembra 2008. godine ostati će zauvijek u našim srcima kao jedna od dosada najbolje organizovanijih i posjećenijih proslava Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Sve je pocčelo na samom ulazu North Esatern Illinois University, gdje je u galeriji posjetioce dočekao pravi mali praznik za oči. Izložba Ivice Jurišića na temu "Zimskih Olimpijskih Iigara" održanih u Sarajevu 1984. U istom prostoru u povodu Dana državnosti priređen je kooktel za uvažene goste iz političkog i kulturnog miljea bosanske i američke zajednice. Pomenimo samo neke od prisutnih: Jonathan Moore, budući zamjenik američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Eldin Kajević, generalni konzul BiH u Chicago-u, Ivan Sotirov, generalni konzul Republike Bugarske u Chicago-u, Gerald Tury, gradonačelnik Lincolnwood-a, Kina Bagovska, prdsjednica Bugarsko-američke asocijacije, Muhamed Dabbuseh, potpredsjednik ICC Northbrook, Karla Knorowski, potpredsjednica na North Eastern Illinois University, Edwin Silverman, direktor ureda za emigracijska pitanja, Wahaj Syed, predsjednik Naučno-matematičke akademije u Chicago-u, zatim Emir Ramić bivši predsjednik KBSA, Semir Đulić, bivši predsjednik KBSA, Murat Muratović potpredsjednik KBSA, mr. Haris Alibašić. portparol KBSA, Željko Milićević, član Statutarane komisije UO KBSA i urednik Bošnjaci.Net, Mirsad Smajić, član UO KBSA, i mnogi drugi dragi gosti.

Nakon koktela prisutni su se "preselili" u veliku koncertnu salu gdje nas je na pozornici očekivao Licolnwood Chamber Orcestra pod ravnanjem maestra Phila Simmonsa. Nakon intoniranja himni, Lincolnwood Chamber Orcestra je izveo je Betovenovu simfoniju No1. Uz opuštenu i svečanu atmosferu gostima se obratio predsjednik Koordinacije KBSA Chicago Džafer Kulenović i uručio priznanje profesoru Emiru Ramiću za njegov dugogodišnji nesebičan doprinos u radu i jačanju KBSA i bošnjačke zajednice. Priznanje za veoma uspjesnu suradnju između američke i bošnjačke zajednice dobio je i maestro Phil Simmons. Zatim se prisutnima kratko obratio Murat Muratović, potpredsjednik UO KBSA.
Posljednji govornik je bio Jonathan Moore, budući zamjenik američkog ambasdora u BiH. On nas je ugono iznenadio dobrim poznavanjem bosanskog jezika i na prvi pogled pridobio simpatije publike.

Nakon kratkog govora na pozornici se pojavio maestro Denis Azabagić. Virtuoz svjestkog renoomea je pokazao da taj epitet nosi sa punim pravom. Nakon prvih taktova sa Denisove gitare publika uživa u besprekornoj izvedbi i kraj Denisovog muziciranja dočekuje na nogama uz gromoglasan aplauz.

Zatim dolazi "Sevdah Medley". Djelo koje je specijalno rađeno za ovu priliku, aranzirano u studiju Ilya Levinsona, čuvenog kompozitora i dobrog poznavaoca evropske tradicionalne muzike.

Na prve taktove "Karanfile cvjeće moje" publika prati ritam i "dobre vibracije" sa pozornice sa neskrivenim oduševljenjem. Nizu se naše poznate sevdalinke jedna za drugom uvijene u pomalo čudno ali prelijepo ruho klasične muzike. I jednom je rečena konstatacija da je naš sevdah u rangu svjetske klasične muzike, zaista se evo upravo realizira pred našim očima. Ljepota harmonija, tonova i ritmova, oslikava sav kolorit čudesne zemlje Bosne i Hercegovine čiji rođendan evo slavimo negdje daleko u tuđem ali i našem novom svijetu. Nakon stare sefardske kompozicije "Kad ja pođoh na Bembašu" čiji korijeni sežu u XVI stoljeće, koje je obilježilo progon Jevreja iz Španije čak do Bosne, orkestar pravi nagli zokret i odjednom kao iz daleka čujemo "Šehidski rastanak". Prvo tiho a onda sve jače 22 violine "plaču" za ratnikom koji odlazi u boj za Bosnu, a majci poručuje da mu umjesto suza pokloni fatihu. Stara elegična melodija ne ostavlja nikog u dvorani ravnodušnim, pa bez srama teku suze. Teku suze kao nekad kada smo voljeli i plakali za onim što voljesmo. Neuobičajena slika za današnja nimalo ružičasta vremena.

Nakon "Sevdah Medley-a" publika je ponovo na nogama. Suze, aplauz, ponos... Po prvi put je tu pred našim očima u čast Bosne i Hercegovine izvedeno djelo koje je inspirisano bogatom bosanskohercegovačkom muzičkom tradicijom. I nismo se postidjeli bili smo ponosni.

Na izlazu i dvorane vidno uzbuđen profesor Emir Ramić reče: "Ovo je najljepša noć u mom životu", a Mirsad Smajić dodaje: "Za ovo je vrijedlio doći čak iz Kanade".

Na printanom dijelu programa posjetitelji su mogli vidjeti sliku Starog mosta u Mostaru. Ovu crno-bjelu fotografiju smo izabrali simbolično iz više razloga. Stari most u Mostaru je jedan od najprepoznativljijih simbola Bosne i Hercegovine. Stoljećima je ovaj most odolijevao raznim osvajacima, bunama i bundžijama, da bi u ovoj posljednjoj agresiji na našu zemlju bio potpuno srušen a zatim potpuno obnovljen. Ovaj naš Most neodvojivo inspiriše da kristalno jasno pogledamo u budućnost. Most je spona između dvije suprotene obale, dva dijela grada, naroda, religije, političke opcije.
Možemo li i mi danas kao srednjevjekovni neimari graditi mostove. Mostove među ljudima, koji će trajati vjekovima? Možemo li graditi mostove u našoj zajednici koji će nas povezivati kao dvije suprotne obale, kojega će koristiti naši potomci bez naše bojazni da će ga srušiti? Možemo li u našoj Bosni i Hercegovini graditi mostove koji će povezivati narode i vjere? Možemo li sagraditi takav jedan most koji će nas odvesti u bolju budućnost i svrstati nas u red savremenih evropskih i svjetskih zemalja?
22. novembra 2008. godine u Chicago-u smo svi zajedno ugradili "prvu ciglu" u jedan takav most budućnosti.

Hvala svima onima koji su vjerovali organizatorima i podržali ovogodišnji projekat proslave Dana državnosti BiH u Chicago-u. Hvala Koordinaciji KBSA Chicago na požrtvovanju i organiziranju nezaboravne proslave Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Chicago-u 22. novembra 2008. godine.

(www.bosnjaci.net)