A+ A A-

Puno treba raditi na poboljšanju položaja Bošnjaka u Crnoj Gori

Predsjednik SDA Hrvatske i saborski poslanik prof. dr. Šemso Tanković boravio je u višednevnoj zvaničnoj posjeti Bošnjačkoj stranci Crne Gore i sa njenim predsjednikom Rafetom Husovićem, u Rožaju, potpisao sporazum o bilateralnoj saradnji dviju stranaka.

Predsjednik BS Rafet Husović upoznao je poslanika Tankovića sa programskim ciljevima Bošnjačke stranke, te njenom ulogom u rješavanju statusa i položaja bošnjačkog naroda, kao i afirmaciji ukupnih vrijednosti multietničkog društva.

- Bošnjačka stranka je dala značajan doprinos u obnovi državne nezavisnosti, želeći da time pomogne razvoju Crne Gore kao prosperitetnog društva i države ravnopravnih građana i naroda, uz primjenu evropskih standarda u svim sferama života - kazao je Husović.

Husović je naglasio da se uveliko kasni sa donošenjem izbornog zakona koji bi obezbijedio autentično predstavljanje manjinskih naroda, te da je to jedan od ciljeva Bošnjačke strnake, kao i veća zastupljenost Bošnjaka na svim nivoima vlasti i u državnim institucijama.

Prof. dr. Šemso Tanković je govorio o iskustvima iz Hrvatske, naglašavajući da je setom manjinskih zakona kvalitetno obezbijeđeno političko zastupanje, kao i prisustvo pripadnika bošnjačkog naroda u institucijama i značajna finansijska potpora tamošnjim kulturnim, vjerskim i obrazovnim institucijama bošnjačke zajednice.

Bošnjaka u Hrvatskoj ima oko 6,5 hiljada sa biračkim pravom, a prof. dr. Šemso Tanković je poslanik u Saboru Hrvatske i jedno šef poslaničkog kluba manjinskih partija.

-Smatramo da još puno treba raditi na poboljšanju položaja Bošnjaka u Crnoj Gori, jer s obzirom na brojnost populacije nisu ni izbliza zastupljeni u crnogorskim institucijama, - kazao je Tanković.

Sporazum o bilateralnoj saradnji koji su potpisali Husović i Tanković odnosi se na razmjenu iskustava i saradnju na svim poljima političke djelatnosti dviju srodnih partija.

(www.bosnjaci.net)