A+ A A-

Sve prijavljene osobe idu na hadž

Sve prijavljene osobe iz Bosne i Hercegovine za odlazak na hadž dobile su vizu i odobrenje nadležnih saudijskih vlasti za obavljanje hadža. Time je definitivno riješeno pitanje hadžija na "čekanju", odnosno odlaska osoba iznad predviđene kvote za našu zemlju.

Nezim Halilović Muderris iz Komisije za hadž Rijaseta IZ-e obavijestio nas je da je jutros stiglo odobrenje sa saudijskog Dvora za odlazak svih naših hadžija.

Kao što je ranije najavljeno ove godine hadž će obaviti do sada rekordan broj hažija iz Bosne i Hercegovine 2.200 osoba, a sve do danas odlazak njih 200 je bio neizvjestan, jer prema odluci Ministarstva hadža Saudijske Arabije naša zemlja ima kvotu od 2.000 hadžija. Rijaset Islamske zajednice je u kontaktu sa nadležnim saudijskim vlastma uspio osigurati da se podigne predviđena kvota za broj hadžija.

Odletjela još dva aviona s hadžijama
U utorak u jutarnjim satima dva aviona s hadžijama poletjela su sa sarajevskog aredroma u pravcu Medine. Treći avion trebao bi poletjeti večeras u večernjim satima. U četvrtak, 27. novembra, planirana su još dva leta kojim će se prevesti sve hadžije u Medinu. Prijevoznik bosanskohercegocačkih hadžija je tuniska aviokompanija "Nouvel Air".
Hadžije koje putuju kopnom u ponedjeljak su stigle na svoje odredište u Medinu. U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH putuje 900 hadžija kopnom, autobusima, dok njih 150 putuje u organizaciji "Biss Toursa" i 50 u organizaciji agencije "Merkez", uz saglasnost Rijaseta. Avionima odlazi na hadž 1.100 hadžija.