A+ A A-

Ispraćene hadžije iz Srbije

Danas je u Novom Pazaru u prisustvu više hiljada vjernika proučena Ikrar dova povodom ispraćaja hadžija.

Na prepunom gradskom trgu ispred Fakulteta za islamske studije u prisustvu brojnih gostiju i uleme, kao i članova porodica hadžija dovu za hairli put i mebrur hadž proučio je Bekir ef. Makić.

Prisutnim građanima se obratio i Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić koji je između ostalog budućim hadžijama poručio:

" Mi smo bili narod koji je ostao bez elite, i prijetila nam je opasnost da nestanemo. Ali je opstala majka kao glavni nosioc elite i kao nosioc vaspitanja i morala. Zato što je svaki vid elite bio uništen mi smo imali prije dvadesetak godina da na hadž odlazi dvoje -troje ljudi. Hadžije su duhovna elita to je duhovni kvalitet, a elita garantuje kvalitet cijelom narodu. Hadž je kontakt sa najvišim sferama, na Arefatu nema zastora između roba i Raba, jedna dova koju hadžije upute a bude primljena jača je od svih spletki koje nam se spremaju. "

Ove godine put Meke i Medine poći će preko sto sedamdeset hadžija, a danas je otputovala prva grupa koja na hadž odlazi autobusima.

(www.islamskazajednica.org)