A+ A A-

Bošnjaci će 2009. biti uvršteni u Ustav Hrvatske

tankovic_semso-hrvatskaPredsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Saboru Hrvatske i čelnik SDA te zemlje dr. Šemso Tanković izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da će Bošnjaci u Ustav Hrvatske definitivno biti uvršteni u prvoj polovini 2009. godine.

- Ovo je za nas Bošnjake najbitnije pitanje. Nedavno je održana proširena sjednica Odbora za Ustav Hrvatske, najvažnijeg saborskog tijela, čiji sam ja član. Raspravljano je o svim inicijativama za promjenu Ustava, a među prvim tačkama bila je i rasprava o povratku Slovenaca i Bošnjaka u Ustav Hrvatske. Prema mojim informacijama, prije nego što bude okončala pregovore s Evropskom unijom, Hrvatska će definitivno morati načiniti promjenu Ustava. Prilikom tih izmjena pitanje Bošnjaka definitivno će biti riješeno. Samo je pitanje vremena, ali nema spora da će to biti usvojeno tokom 2009. godine - rekao je Tanković.

On dodaje da je obavio široke konsultacije sa HDZ-om Hrvatske i da su čelnici ove vladajuće stranke potpisali dokument kojim prihvataju uvrštavanje Bošnjaka u Ustav. Obavljeni su i razgovori s predstavnicima opozicije, koji su, ističe Tanković, također potvrdili da će podržati povratak Bošnjaka i Slovenaca u najviši akt njihove države. Štaviše, oni su naveli da ovi narodi nikada nisu ni trebali biti izbačeni iz njegove preambule.

- Mislim da je jednostavno sazrelo vrijeme za povratak Bošnjaka u Ustav RH. Hrvati su konstitutivni narod u BiH. S tim u vezi mislim da odnos prema temeljnom narodu Bosne, a to su Bošnjaci, u Hrvatskoj mora biti nešto drugačiji u odnosu na sve druge manjine. Naše prirodno pravo je da to tražimo - kaže Tanković.

Još 10 manjina hoće u Ustav

Tanković navodi da se u ovom procesu, ipak, mogu pojaviti manji problemi.

- Problemi su mogući u smislu da bar još deset manjina traži uvrštenje u Ustav - kaže Tanković.

F. VELE

(Dnevni avaz)