A+ A A-

Hadžije večeras u Istanbulu

Hadžije koje putuju autobusima da obave petu islamsku dužnost večeras će konačiti u Istanbulu. Danas u poslijepodnevnim satima autobusi s hadžijama bili su na grčko-turskoj granici.

Sulejman Čeliković glavni vodič hadžija koji putuju kopnom, izjavio je za Rijasetov web portal da će hadžije nakon prelaska granice nastaviti put u pravcu Istanbula gdje bio trebalo da stignu u večernjim satima. U Istanbulu će hadžije noćiti dvije noći, a sutrašnji dan će iskoristiti za odmor i razgledanje Istanbula.

Prema riječima glavnog vodiča, sve hadžije su dobro i zdravo, putovanje se odvija planiranom dinamikom, a posebno imponira ugodan ambijent i raspoloženje koje vlada među hadžijama.

Bosanskohercegovačke hadžije su krenule u nedjelju iz Sarajeva i Tuzle. U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH putuje 900 hadžija kopnom, autobusima, dok njih 150 ide u organizaciji "Biss Toursa" i 50 u organizaciji agencije "Merkez", uz saglasnost Rijaseta. Očekuje se da autobusi s hadžijama 24. novembra stignu u Medinu.

Bh. hadžije na Arefatu (Foto: Arhiv)