A+ A A-

Obilježen veliki jubilej Muftijstva mostarskog i IZ-e

U Mostaru je danas obilježen veliki jubilej, iznimno važna godišnjica Muftijstva mostarskog i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
U prisustvu velikog broja imama, muftija iz BiH i zemalja regiona, muftije sandžačkog, reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, predstavnika društvenog i političkog života Mostara i Hercegovine, svečano su obilježena četiri stoljeća od prvih pisanih tragova Muftijstva mostarskog (1592-1992).

Muftija mostarski Seid ef. Smajkić, na početku, iznio je je kratki historijski pregled područja koja su bila pod ingerencijom mostarskog muftije, ističući da su se u jednom historijskom razdoblju ingerencije mostarskog muftije protezale i na područje nekih gradova u Srbiji i Crnoj Gori. Prema riječima muftije Smajkića, mostarske muftije dale su nemjerljiv doprinos razvoju znanosti, obrazovanja, društvenih i političkih prilika u Hercegovini i cijeloj državi, posebno u segmentu širenja islamske prosvjete, uzdizanju vjerskog života i podizanju vjerskih objekata i vakufa.

Od 1592. godine, kada se spominje prvi mostarski muftija, Mevlana Ahmed efendija koji je prvi potpisao zakladnicu (vakfiju) Derviš-paše Bajezidagića, u Mostaru su bile ukupno 34 muftije. Među ovim muftijama je bio značajan broj istaknutih bosanskih naučnika, pisaca, pjesnika, pa i političkih lidera.
Seid ef. Smajkić je među mostarskim muftijama posebno izdvojio Šejh Juju, koji se smatra najvećim i najkompletnijim učenjakom muslimanskog kulturnog i intelektualnog života Bosne i Hercegovine koncem XVII stoljeća, Mustafu Sidki Karabega, tragično ubijenog 1878. godine u Mostaru, zato što nije htio izdati fetvu za borbu protiv austrougarskih okupacionih trupa i time je svojim životom svjedočio principijelnost muftijskog zvanja, Ali Femi ef. Džabića, nespornog lidera pokreta za vjersko-prosvjetnu autonomiju muslimana Bosne i Hercegovine za vrijeme austrougarske okupacije i Mehmeda Šakira ef. Mesihovića.
Muftija Smajkić je istakao da su tragovi djelovanja mostarskih muftija neizbrisivi u historiji ovih prostora "na što smo zahvalni svim muftijama koji su u tako dugom vremenu stajali na čelu Muftijstva, ali i brojnim alimima i ulemi."
Muftija je kazao da se ovaj jubilej obilježava sa zakašnjenjem, jer je bilo planirano da se obilježi 1992. godine, ali su događaji koji su uslijedili to onemogućili. U agresiji na BiH su neki od izvora nestali, pa je trebalo prići iz početka pronalasku dokumenata u različitim izvorima, što je zahtijevalo više vremena i rada.
U nastavku svečanosti mr. Salih Čolaković i dr. Ismet Bušatlić promovirali su Monografiju Muftijstva mostarskog autora dr. Jusufa Mulića. Monografija je ocijenjena iznimno značajnim štivom kojim se dokumentira trajanje u vremenu Muftijstva mostarskog.

Dr. Jusuf Mulić autor Monografije istakao je značaj pisanja i bilježenja svih tragova iz naše prošlosti, naglašavajući da je ova Monografija otvorena za dorado i nadogradnju novim dokumentima.
Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u svom obraćanju iskazao je svoju radost obilježavanjem velike godišnjice Muftijstva mostarskog i zahvalio se dr. Muliću na uloženom trudu i radu na Monografiji.
U nastavku svoga obraćanja reisu-l-ulema je pozvao bošnjačke lidere i intelektulace na jedinstvo i slogu, "jer je sloga uslov našeg opstanka." Također je upozorio na posljednja isljeđivanja Bošnjaka u Podrinju, zahtijevajući reakciju izabranih bošnjačkih političkih predstavnika. Reisu-l-ulema je ukazao na svetost vakufske imovine, apelirajući na parlamentarne zastupnike da ne budu oni ti koji će omogućiti nestanak vakufskih dobara.