A+ A A-

Do sada najveći broj putnika na hadž iz BiH

Ove godine, do sada, najveći broj hadžija iz Bosne i Hercegovine putovat će da obavi hadž, petu islamsku dužnost.

Predsjednik Komisije za hadž Mirsad Mahmutović ističe da će ove godine hadž obavit 2.000 osoba iz BiH, dok je njih 200 još uvijek na "čekanju", jer prema odluci Ministarstva hadža Saudijske Arabije naša zemlja ima kvotu od 2.000 hadžija.
Prema riječima predsjednika Komisije za hadž Rijaseta Islamske zajednice, odluka o putovanju 200 prijavljenih kandidata koji prelaze predviđenu kvotu vezana je za odobrenje saudijskih vlasti, čija konačna odluka još nije objavljena. On naglašava da je Rijaset u kontaktima sa nadležnim saudijskim vlastma i nastoji da se omogući odlazak svim prijavljenim kandidatima.

Pripreme za odlazak hadžija su završene, Komisija za hadž je 1. avgusta zaključila poslove oko prijava za odlazak na hadž, ali se pojavio veći broj ljudi koji se nisu na vrijeme prijavili.

Autobusi s hadžijama kreću 16. novembra
Iz Sarajeva autobusi s hadžijama kreću 16. novembra ispred džamije "Kralj Fahd" u 8 sati, a prethodno će se, poslije sabah namaza, proučiti zajednička ikrar dova. Drugi konvoj od 7 autobusa nakon podne namaza krenut će iz Tuzle.

Sulejman ef. Čeliković glavni vodič hadžija koji putuju kopnom kaže da će hadžije u Orašju preći Hrvatsku, a potom nastaviti put kroz Srbiju, Makedoniju, Grčku, Tursku, Siriju, Jordan i Saudijsku Arabiju. Očekuje se da 24. 11. stignu u Medinu. Tokom putovanja prenoćit će u Istanbulu, Mersinu i Amanu.

Čeliković ističe da će na putu hadžijama biti na raspolaganju 9 ljekara, 2 medicinska tehničara, 16 vodiča, te 2 muallime koje će biti na raspolaganju ženama koje putuju na hadž.

U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH putovat će 900 hadžija kopnom, autobusima, dok će njih 150 putovati u organizaciji "Biss Toursa" i 50 u organizaciji agencije "Merkez", uz saglasnost Rijaseta.

Također, prema prijavama, avionom bi trebalo putovati 1.100 hadžija, a prijevoznik je tuniska aviokompanija "Nouvel Air". Hadžije koje putuju avionom planirano je da krenu iz Sarajeva 24. 25. i 26. novembra