A+ A A-

Posjeta glavnog muftije IZ-e u Srbiji Islamskoj zajednici u Crnoj Gori

Predsjednik Mešihata i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer-ef. Zukorlić, predvodio je delegaciju koja je boravila u jednodnevnoj posjeti Islamskoj zajednici u Crnoj Gori. Delegaciju su sačinjavali direktor „Gazi Isa-beg" medrese Nedžad-ef. Hasanović i direktor Media centra Hajrudin-ef. Balić.

Glavni muftija je posjetio sjedište Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori u Podgorici gdje ga je ugostio njegov kolega reis Rifat-ef. Fejzić sa najbližim saradnicima.

U višečasovnom, srdačnom i prijateljskom razgovoru poglavara islamskih zajednica dvije države razmijenjena su iskustva i mišljenja po mnogim pitanjima. Domaćin je upoznao gosta o postignutim rezultatima Mešihata u Crnoj Gori, kao i o planiranim projektima koji su u fazi pripreme, od kojih je najznačajniji izgradnja velike džamije i impozantnog kompleksa ureda Mešihata u centru Podgorice.

Bilo je riječi i o izazovima kroz koja prolaze islamske zajednice u regionu, sa posebnim osvrtom na najsvježije događaje u Islamskoj zajednici u Srbiji. Glavni muftija je domaćine upoznao o opasnostima i izazovima vremena kroz koje prolazi Islamska zajednica u Srbiji, kao i o potencijalnim izazovima ostalih zajednica u regionu.

Sagovornici su se složili da je neophodno očuvanje nepovredivosti i svetosti institucija Islamske zajednice, te da je nedopustivo kršenje ljudskih prava muslimana i miješanje u rad organa Islamske zajednice, kako je zabilježeno u proteklom periodu u Srbiji.
Dogovoreno je zajedničko djelovanje na ostvarivanju dobre saradnje na svim poljima za dobrobit obje zajednice.

Reis Fejzić je s gostima prošetao Starom čaršijom, kada su obišli i podgoričku džamiju koja je u fazi restauracije i Sahat kulu koja se nalazi na podgoričkom trgu "Bećir-bega Osmanagića", kojim su se prošetali.

Posjeta je iskorištena i za obilazak novootvorene medrese u Podgorici. Medresa je smještena u savremenom kompleksu zgrada u kojima je izgrađen, pored zgrade internata džamije, i cjelokupan potrebni prostor i prateći sadržaji.

Zgrada medrese u Podgorici predstavlja remek djelo spoja islamskih i savremenih arhitektonskih dostignuća. Ove godine je upisan veliki broj učenika, što posebno raduje, a nastava se odvija na bosanskom i albanskom jeziku.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat-ef. Fejzić je u izjavi medijima zahvalio Glavnom muftiji i njegovim saradnicima na posjeti, izrazivši nadu da će se nastaviti tradicionalno dobra saradnja u zajedničkom interesu muslimana ovih prostora.

Glavni muftija je, također, izrazio svoje zadovoljstvo posjetom. On je čestitao domaćinima na postignutim rezultatima, od kojih se ističe medresa. Muftija je obećao svaki vid podrške Islamske zajednice u Srbiji muslimanima Crne Gore.
Posjeta je završena svečanim ručkom, koji je u čast Glavnog muftije priređen u Podgorici.

(www.islamskazajednica.org)