A+ A A-

Visoka delagacija iz Egipta u posjeti Fakultetu islamskih nauka

U ponedjeljak, 10. 11. 2008. Fakultet islamskih nauka u Sarajevu je u okviru tradicinalne saradnje sa Vladom Arapske Republike Egipat posjetila direktorica Fonda za međunarodnu stručnu saradnju Egipta sa zemljama Komonvelta, gospođa Safiyya Ibrahim u pratnji ambasadora Egipta u BiH, gospodina Ahmeda Hattaba i njegovog prvog saradnika, atašea za kulturu, gospodina Atuyyu Ebu Nedža.

Goste je primio dekan Fakulteta, prof. dr. Ismet Bušatlić sa svojim najbližim saradnicima i profesorima i asistentima sa Katedre za arapski jezik kao i lektorom prof. dr. Kemalom Kamilom. U svojoj dobrodošlici dekan je izrazio zadovoljstvo interesom koji Vlada Egipta pokazuje prema Fakultetu islamskih nauka. Posebno je istaknuta zahvalnost Fondu na čijem je čelu gospođa Safiyya Ibrahim, za finansiranje brojnih studijskih putovanja u Egipat, kako studenata tako i profesora i asistenata ovog fakulteta, u okviru kojih studenti uče jezik i upoznaju historiju i kulturu ove zemlje.

Izražavajući zahvalnost na toploj dobrodošlici, gospođa Safiyya Ibrahim je potvrdila interes Vlade svoje zemlje za intenzivnijim razvijanjem ove saradnje koja svakako ne bi bila moguća bez aktivnog posredovanja ambasade Egipta u Sarajevu.

Ambasador Egipta, gospodin Ahmed Hattab je također izrazio zadovoljstvo postojećom saradnjom i predložio konkretiziranje njenih ciljeva, kao i kontinuirano ocjenivanje postignutih rezultata ove saradnje u cilju što kvalitetnijih rezultata.

Gostima se obratio i šef Katedre za arapski jezik, prof. dr. Mehmed Kico, izrazivši posebnu zahvalnost za sve ono sto Vlada ove prijateljske zemlje čini kad je u pitanju afirmacija arapskog jezika u našoj zemlji, kao i na stručnoj pomoči u nastavi od strane kvalitetnih profesora, lektora koje angažira Fakultet u suradnji sa Vladom Egipta.

Simbolične poklone zahvalnosti gostima uručili su profesor Mehmed Kico, kao i grupa studenata koja je u okviru studijskog putovanja posjetila Egipat u avgustu 2007. godine.

Gosti su ispraćeni nakon kratkog obilaska prostorija Fakulteta i uz izraze ushićenja njegovim interijerom ponovili svoje zadovoljstvo upriličenom posjetom.

Amira Trnka

(www.fin.ba)