A+ A A-

Trebinje: Među Bošnjake se ponovo uvlači strah

trebinje-bihNakon što su u prošli četvrtak za samo jednu večer nepoznate osobe obile i potpuno opljačkale četiri kuće porodica Džafić i Kurtović u Trebinju, među bošnjačkim povratnicima u istočnu Hercegovinu ponovo se počeo uvlačiti strah.

To u izjavi za "Dnevni avaz" kaže i glavni imam za istočnu Hercegovinu Husein ef. Hodžić, navodeći da su Bošnjaci sigurni kako višestruke provale nisu urađene iz koristoljublja, već kao sredstvo pritiska i prijetnji.

Ef. Hodžić ovo posebno ističe zbog toga što je prije nekoliko dana kamenovana i kuća Ibre Fetahagića u naselju Mostaći u Trebinju, koja se nalazi u blizini mjesne džamije.

- Sigurni smo da su ti upadi u bošnjačke kuće odraz jedne jasne i čiste mržnje prema drugačijem. To se ovdje Bošnjacima godinama događa. Organi reda, policije i sudstva ne reagiraju - istakao je Hodžić.

On smatra da su novi ataci na trebinjske Bošnjake dio mnogo šireg konteksta.

Ovdje ostajemo
Efendija Hodžić ukazuje da su zbog loše politike u istočnoj Hercegovini bošnjačke stranke u ovom dijelu BiH doživjele totalni debakl.

- Od šest do sedam odbornika, Bošnjaci danas u Trebinju nemaju nijednog svog predstavnika. Time je definitivno potvrđeno etničko čišćenje. Ali, mi preostali povratnici odoljet ćemo napadima, nasrtajima i pokušaju izgona, ali i našem bošnjačkom zaboravu. Mi ovdje ostajemo, nemamo alternative - rekao je Hodžić.

F. Vele

(Dnevni avaz)