A+ A A-

Stav Rijaseta IZ-e o uplatama kurbana u Australiji

kurban1.i

Nakon više upita i zahtjeva imama i džematlija iz SAD upućenih Rijasetu o akciji klanja kurbana u Australiji, vezano za raspis upućen od strane glavnog imama IZ-e Bošnjaka u SAD, Rijaset je uputio dopis u kojem iznosi svoj stav i mišljenje o ovoj problematici.

 

 

ISLAMSKOJ ZAJEDNICI BOŠNJAKA U SAD

Broj: 01-SM-3950-17
Datum: 06. zu-l-ka'de 1429. h.g.
04. novembar 2008. godine

Rijasetu Islamske zajednice i fetva-eminu dr. Enesu Ljevakoviću, obratilo se više imama i džematlija iz SAD da im se pojasni stav Vijeća za fetve i Rijaseta u vezi sa klanjem kurbana u Australiji, koji se uplaćuju u Americi jer ih, kako navode, zbunjuje raspis koji su dobili od glavnog imama u SAD o akciji - Kurban 2008.g./1429.h.g., u kome se obavještavaju muslimani-Bošnjaci da svoje kurbane mogu uplatit u akciji koju vodi Rijaset u Bosni i Hercegovini ali da to mogu učiniti i u akciji koja se vodi u Australiji, unatoč fetvi Rijaseta izdatoj od Viječa za fetve kojom se, sa stanovišta šerijata, klanje kurbana u Australiji ne preporučuje, na način kako se to sada obavlja.

Imajući prednje na umu Rijaset IZ u Bosni i Hercegovini poziva sve imame u SAD da svoje džematlije obavijeste o sljedećem:

Klanje kurbana koje se vrši u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice za muslimane koji žele izvršiti ovu islamsku dužnost, a to nisu u stanju učiniti u svom porodičnom ambijentu ili kod svojih prijatelja, obavlja se pod punim nadzorom i pod punom odgovornošću, pri čemu se komisijski kontroliše nabavka svakog kurbana, utrošak svake marke i podjela svakog kilograma kurbanskog mesa i to u toku Kurban bajrama. Nakon provedene akcije, komisije podnose kompletan izvještaj Rijasetu o kome Rijaset raspravlja u svojoj sjednici. Ovakav način organizovanja i klanja kurbana u okviru Rijaseta podržalo je i preporučilo i Vijeće za fetve svojom fetvom od 29. 06. 2005. godine o čemu je muslimanska javnost obaviještena.

Što se pak tiče klanja kurbana u Australiji, Rijaset o tome nema nikakvih informacija i nije mu poznato ko tamo kurbane nabavlja i kako, ko brine o šerijatskoj ispravnosti kurbana i njihovom klanju, te ko je odgovoran za finasijske transakcije u ovom poslu i kako se one provode. Stoga, Rijaset ne može stati iza ove akcije niti je može preporučiti muslimanima, kao pripadnicima IZ u Bosni i Hercegovini, tim prije, što je klanje kurbana u Australiji, od kojih se meso dostavlja, kao humanitarna roba, nekoliko mjeseci poslije Bajrama, upitno i sa stanovišta Vijeća za fetve IZ u BiH.

Stoga Rijaset poziva sve imame u SAD da o ovome obavijeste svoje džematlije, te da im ukažu na to da je klanje kurbana u Bosni i Hercegovini u okviru Rijaseta Islamske zajednice, sa stanovišta šerijata, potpuno ispravno, dok se klanje kurbana u Australiji ne preporučuje.

Ukoliko pak, neki od muslimana, unatoč ovom uputstvu ipak odluče da svoj kurban, zbog jeftine cijene, uplate u Australiji, onda je to njihov vlastiti izbor, i vlastiti rizik. Naše je da i u ovom slučaju ukazujemo na put koji je ispravan, kako sa šerijatskog stanovišta, kada je riječ o islamskoj obavezi klanja kurbana, tako i sa stanovišta pomoći muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Uz mahsuz selam primite i izraze našeg poštovanja i zahvalnosti na saradnji.

Generalni sekretar

Muhamed Salkić