A+ A A-

Mr. Naim ef. Trnava ponovno izabran za muftiju Kosova

U džamiji "Sultan Murat" u Prištini 25. oktobra ove godine, prije podne-namaza, svečano je uručena Menšura ponovno izabranom muftiji Islamske zajednice Kosova mr. Naim ef. Trnavi. Na ovoj svečanosti, koja se u ovom obliku po prvi put održava na Kosovu, prisustvovali su članovi izbornog tijela IZ Kosova, imami, alimi, službenici Odbora IZ, brojni musafiri sa svih kosovskih strana. Ovom svečanom činu također su bili prisutni i reis IZ u Makedonije, Sulejman ef. Redžepi, reis IZ u Crne Gore, Rifat ef, Fejzić, muftija sarajevski Husein ef. Smajić - izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH dr. Mustafe ef. Cerića. Dok je opravdano odsutni predsjednik Zajednice muslimana Albanije Selim ef. Muča, poslao pozdravni telegram koji je pročitan prisutnima na svečanosti!

mensura_trnavi_3

Na samom početku, ispred Predsjedništva IZ Kosova i komisije za dodjelu Menšure pozdravnim riječima se obratio prof. Resulj ef. Redžepi, sekretar Predsjedništva IZK.
Poslije toga pred muftijom i prisutnima tekst Menšure na arapskom jeziku je pročitao Bahri ef. Simnica, a na albanskom jeziku Sabri ef. Bajgora.

Početak Menšure počinje ovim riječima:
- Polazeči od fakta da nas je naš Stvoritelj učinio različitim od drugih stvorenja i učinio nas Ummetom najboljim i najodabranijim za čovječanstvo, mi Vam mr. Naim (Pajazit) Trnava ovom Menšurom izražavamo povjerenje... i obavezujemo Vas da se brinete za pitanja muslimana nezavisne i suverene Republike Kosova.

Čin dodjele Menšure je propraćen tekbirima prisutnih, koju je reizabranom muftiji uručio predsjednik Skupštine IZK dr. Džabir ef. Hamiti.

Poslije toga, uslijedilo je obraćanje prisutnima sa minbera hutbom Naim ef. Trnave, koji je između ostalog kazao:
"Danas sam još jednom prihvatio veliku odgovornost, koja me obavezuje još više. Ja sam se angažovao i tokom prijethodnog mandata za dobro islama, muslimana i društva u cjelini. Zaista, poziciju muftije sam razumio i nastavljam da je razumijem - ne kao privilegiju, već kao obavezu i odgovornost, prije svega pred Allahom dž.š., pred biračima i pred mojom braćom muslimanima!"

Poslije manifestacije, muftija Naim ef. Trnava, priredio je prigodni ručak na kojem su prisustvovali pored učesnika svečanosti dodjele Menšure i predstavnici državnih institucija, predstavnici diplomatskog kora na Kosovu i čelnici političkih partija.
Inače, ovo je drugi - petogodišnji - mandat muftije mr. Naim ef. Trnave!

Istoga dana, Izbornom tijelu muftija Trnava je predložio i osmoricu članova u novi sastav Predsjedništva IZK. Oni predstavljaju po jedan region na Kosovu, a osmi među njima je predstavnik regiona Preševa. Između njih je petorica novih, dok su troje iz starog sastava Predsjedništva IZ.

Članovi Predsjedništva IZK su: Ekrem ef. Simnica, Priština, Nedžmi ef. Maksuti, Mitrovica, Nedžmedin ef. Hodža, Peć, Šani ef. Suljka, Đakovica, Rešat ef. Medžiti, Prizren, Isa ef. Teršani, Ferizaj, Fahruš Redžepi, Gilane, Ragmi ef. Destani, Preševo.
S druge strane, Skupština, kao najviši organ IZK, za svog predsjednika je izabrala dr. Džabira Hamitija. Time je okončan izborni proces u Islamskoj zajednici Kosova.

Ćerim Bajrami

(www.bosnjaci.net)