A+ A A-

Američki kongresmeni nude platformu za ulazak BiH u EU i NATO

Trenutno se pruzila jedinstvena prilika svakom BiH patrioti koji živi u SAD-u da samo sa jednim telefonskim pozivom učini korisnu stvar za domovinu BiH.
Naime, 27 utjecajnih američkih kongresmena nude platformu Bosni i Hercegovini za ulazak u Europsku uniju i NATO svojim sponzorstvom odnosno aktivnom podrškom rezoluciji Predstavničkog doma američkog Kongresa (H. Res. 679) a koja zagovara temeljitu reformu Ustava Bosne i Hercegovine. Jedna od glavnih odrednica ove rezolucije glasi: "Bosna i Hercegovina treba započeti proces usvajanja novog građanskog ustava koji u potpunosti eliminiše etno-teritorijalno uređenje koje odražava i institucionalizira rezultate genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenog u Bosni i Hercegovini. Novi ustav mora restruktuirati etno-teritorijalnu organizaciju i uređenje Bosne i Hercegovine i eliminisati njenu podjelu u entitete i kantone u cilju stvaranja cjelovitog i jedinstvenog ekonomskog prostora."

Da bi ova rezolucija dospjela na glasanje u Predstavnički dom američkog Kongresa mora prije toga biti uvrštena u raspravu na Komitetu za vanjsku politiku. Odluku o uvrštavanju u raspravu donosi predsjednik Komiteta za vanjsku politiku, kongresmen Haward Berman (28th District of California). Njegov ured, zavisno od interesa američkih građana, određuje prioritete i upućuje razne rezolucije na raspravu i glasanje pa tako i ovu rezoluciju.

Ovo je trenutak za svakog od vas da kao savjestan građanin SAD-a, odan vrijednostima i principima američkog demokratskog društva, koristeći svoje demokratsko pravo nazovete ured kongresmena Bermana i zatražite da se ova rezolucija, H. Res. 679, uvrsti na raspravu.

Upustvo za zvanje:

1. Nazovite broj telefona 1 (202) 225 4695 i tražite gospodina Dan Harsha, Legislative Assistant for Foreign Affairs u uredu kongresmena Bermana.
2. Predstavite sebe ili vašu zajednicu u ime koje zovete. Ako se niko ne javlja ostavite poruku.
3. Saopštite poruku ovakvog ili sličnog sadržaja:
On behalf of Bosnian American community I ask you to please put forward H. Res. 679 for mark-up as it represents a democratic path found here in the US that now we should provide the building blocks so that same democratic foundation can take place in the future of Bosnia and Herzegovina as well.
4. Ne zaboravite ostaviti vaš broj telefona


Kongresmen Steve Israel pristupio Klubu prijatelja BiH u američkom Kongresu

kongresmen-Steve-IsraelNakon mnogobrojnh pisama i zahtjeva od strane bosanskih zajednica u New York-u, kongresmen Steve Israel je prisupio Klubu prijatelja BiH u Americkom kongresu (Bosnian Caucus). Ovo je jos samo jedan pozitivan primjer kako dijaspora organizovanim i zajedničkim radom može pomoći Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom ponovo pozivamo sve naše zajednice, čiji kongresmeni još uvijek nisu dali svoj glas podrške BiH u Washington DC-u, da se aktiviraju te u koordinaciji sa izvršnim direktorom Savjetodavnog vijeća Elminom Kulašić pridobiju njihovo članstvo u Klubu prijatelja BiH a koji trenutno broji 29 članova kongresmena i senatora.

Sastanak sa pomocnikom sekretara State Department-a

Dana 14. oktobra 2008. godine, delegacija Savjetodavnog vijeća predvođena izvršnim direktorom Elminom Kulašić održala je sastanak sa pomoćnikom sekretara State Department-a gospodinom Stewart Jones-om.

U razgovoru je razmatrano unapređenje saradnje izmedju State Department-a i Savjetodavnog vijeća. Gospodin Jones je između ostalog ponudio pomoć pri boljem povezivanju Savjetodavnog vijeća i Ambasade SAD-a u Sarajevu.

U nastavku razgovora gospodin Jones je naglasio odlučnost SAD-a da ostanu aktivno uključene u procese demokratizacije BiH nadajući se kako će upravo ulazak BiH u NATO i EU biti jedan od glavnih faktora njene stabilnosti.

John Hopkins University - Školarine za BiH studente

Bošnjacko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu i Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies (SAIS), Johns Hopkins University, započeli su zajednički projekat osiguravanja školarina za postdiplomski studij za bosanske studente.

Paul H. Nitze School je jedna od vodećih obrazovnih institucija u SAD-u u oblasti međunarodnih odnosa. Cilj projekta je da se zainteresovanim bosanskim studentima osigura školarina za dvogodišnji postdiplomski studij a koja je uvjetovana njihovim povratkom u BiH po samom završetku studija. Želimo se zahvaliti gospodinu Amiru Pašiću, Associate Dean na SAIS-u, i Edward Joseph-u, profesoru na SAIS-u, na nesebičnoj pomoći pri iniciranju i realizaciji ovog projekta. Dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH je takođe podržao ovu inicijativu u okviru sastanka sa predstavicima SAIS-a tokom svog zadnjeg boravka u Washington D.C.-u.

Ovom prilikom pozivamo takođ akadamske radnike u SAD-u zaintersovane za realizaciju ovakvih i sličih projekata da nas kontaktiraju kako bismo zajedniči razradili modalitete šolarina za bosanske studente.

Otvorena vrata bosanskim studentima u ameičkm Kngresu
Jedan od mnogobrojnih zajedničih projekta Savjetodavnog vijeć i Turkish Coalition of America je i Internship Program u aeričom Kogresu namjenjen bosanskim studentima koji žve u SAD-u. Za ljetnji semestar 2009. godine osigurane su čtiri stipendije od po $750 za studente koji žve izvan Washington DC-a te $250 za one sa prebivališem u Washington DC-u.
Ovaj dvomjeseči program predviđ rad u uredima američih kongresmena na Capital Hill-u tokom kojeg ć se studentima pružti jedinstvena prilika da se upoznaju sa radom aeričog Kngresa te da istovremeno promoviš istinu o Bosni i Hercegovini.
Pozovamo sve zainteresovane studente da se prijave za ovaj program. Uskoro ćmo objaviti vise informacija o ovom programu na nasoj web stranici www.baacbh.org.

Prikazivanje filma "In the Name of the Son"
Prvi put u Americkom kongresu prikazan kratkometrazni film
U suradnji Savjetodavnog vijeć sa njemačom organizacijom Heinrich Boell Foundation prikazan je na Captol Hill-u film bosansko-hercegovačog režsera Haruna Mehmedinovića "In the Name of the Son".
Ovo je po prvi put da se u američkom Kongresu prikazuje neki kratkometražni igrani film. Predstavi su među mnogobrojnim gostima prisustvovali i scenarista i režiser ovog filma, gosopdin Harun Mehmedinović, kongresmen Russ Carnahan te gospodin Sebastian Graefe, izvrsni direktor Heinrich Boell Foundation. Film je takodje prikazan i na čuvenom Georgetown University u Washington DC-u pred oko 300 posjetilaca. Namjera prikazivanja ovog filma je promocija uspješnih pojedinaca koji svojim radom u najboljem svjetlu predstavljaju bosansko-hercegovačku dijasporu u SAD-u.

Izbori 2008: Glasaj i obavi svoju građansku dužnost
Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (BASVBH) kao nevladina i nestranačka organizacija podstiče sve Amerikance bosansko-hercegovačkog porijekla da budu politički aktivni te da se registruji i glasaju, kako na ovim tako i na svim narednim izborima.

Članstvo i vođstvo BASVBH sačinjavaju pojedinci širokog spektra političkih pogleda što organizaciju čini snažnom i uvaženom od strane članova američkog Kongresa i američke Vlade bez obzira na njihova stranačka opredjeljenja.

Ovom prilikom podsjećamo bosanko-hercegovačku dijasporu u SAD-u da će se u utorak, 4. novembra 2008. godine održati predsjednički izbori, izbori za članove Kongresa te izbori za državnu i lokalnu upravu. Dakle, pored predsjednika SAD-a biraju se kongresmeni za svih 435 mjesta u Predstavničkom domu, senatori za trećinu mjesta u Senatu i veliki broj guvernera i lokalnih predstavnika.

Kako su ovo jedni od najznačajnijih izbora u američkoj historiji, od neizmjerne je važnosti da bosansko-hercegovačka dijaspora bude dio ovog procesa. Na svakom je pojedincu da odluči za koga će glasati, a na nama je da vam sugerišemo da birate one koji će po vašem mišljenju donijeti dobro Americi, Bosni i Hercegovini te lokalnoj zajednici u kojoj živite. Izlazak na izbore u SAD-u je najbolji način da preko vaših izabranih predstavnika ostvarite određeni politički utjecaj.

Zahvaljujemo se svim pojedincima i organizacijama u dijaspori, koji su proteklih mjeseci vodili aktivnu kampanju širom SAD-a na registraciji građana za izbore. Registracija za izbore u SAD-u je jednostavan postupak kojeg je potrebno učiniti samo jednom u životu, te stoga pozivamo sve one koji se još uvijek nisu registrovali da to učine.

Predavanje na temu: "Islam u Europi"

Savjetodavno vijeće je 23. oktobra u američkom Kongresu organizovalo predavanje na temu "Islam in Europe: Institutionalization, Immigration and Integration". Predavač je bio profesor sa Američke mornaricke akademije u Annapolis-u (MD), Ermin Sinanović. Ovim predavanjem je obrađena tema vjerskih integracija u Europi sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i značaj očuvanja njenog multi-eničkog karaktera.

Ermin Sinanović i Elmina Kulašić

"NE PITAJ ŠTA DOMOVINA MOŽE UČINITI ZA TEBE NEGO ŠTA TI MOŽEŠ UČINITI ZA DOMOVINU"

Ovom poznatom izjavom na svom inauguracijskom govoru predsjednik John Kennedy je dotaknuo suštinu istinskog domoljublja. Ako je ovim dotaknuo i Vas jer želite učiniti nešto korisno za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, kontaktirajte nas. Mi smo network pojedinaca i organizacija širom USA, naši članovi su proaktivisti a rezultati su jedino mjerilo našeg rada i opravdanost postojanja.

Potrebne su nam Vaše ideje, iskustva, poznanstva i kontakti a zauzvrat Vam nudimo našu logističku podršku i prostor za kreativno i produktivno djelovanje u Vašim lokalnim zajednicama prema uredima kongresmena i senatora. Želite li se uključiti u postojeće projekte ili imate ideju za nove, bez oklijevanja nazovite naš broj telefona: (202) 291-7080 ili pošaljite email na baacbh@gmail.com

Jedino zajedničkim i proaktivnim djelovanjem možemo osigurati potpunu pozornost američke administracije i tako pomoći našoj Bosni i Hercegovini. Pridružite nam se kao bi se glas Bosne još jače čuo u svjetskoj političkoj metropoli, Washington DC-u.

BAACBH :: Washington, DC