A+ A A-

Gradonačelnik Roterdama musliman

gradonacelnik-roterdamaRoterdam: Gradsko vijeće Roterdama, u kojem većinu imaju Socijaldemokrati, imenovalo je na sastanku 17. oktobra Ahmeda Abutaleba za budućeg gradonačelnika ovog drugog po veličini grada u Holandiji.

Abutaleb je izgradio političku karijeru u socijaldemokratskoj "Partiji rada" (PvdA). Trenutno obavlja dužnost državnog sekretara za rad i socijalna pitanja u vladajućoj koalicionoj vladi koju čine kršćanski demokrati i socijaldemokrati.

Budući gradonačelnik privredne metropole Rotterdama, 47-godišnji Ahmed Aboutaleb, rođen je u Maroku. U Holandiju je došao sa roditeljima kao dijete i danas pored holandskog ima i marokansko državljanstvo.

Desno liberalnoj Stranki za slobodu i demokratiju (VVD) smeta što Abutaleb ima pored holandskog i marokansko državljanstvo. "Izbor muslimana s dva pasoša pogrešan je signal", saopćio je VVD.

Za razliku od VVD-a holandski liberalni list Trouw naglašava da "izbor muslimana na čelo velikog grada predstavlja ogromni napredak u nacionalnoj raspravi o integraciji useljenika".

Imenovanje budućeg gradonačelnika Rotterdama, koje bi trebalo stupiti na snagu 1. januara 2009., treba još potvrditi holandsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

(www.preporod.com)