A+ A A-

Islamska zajednica u Srbiji stub opstanka muslimana

SandzakDana 28. 10. 2008. godine Mešihat Islamske zajednice je posjetio ambasador SAD-a g-din Kameron Manter. Visokog gosta je primio Glavni muftija sa sardnicima.

Američki ambasador se interesovao za opšte stanje u Sandžaku, ističući da je atmosfera u Novom Pazaru pozitivna u odnosu na prošlu godinu. Sagovornici su analizirali postojeću krizu i mogućnosti raspleta, saglasivši se da je dijalog između Beograda i Novog Pazara jedini način da se prevaziđe aktuelna obespravljenost Bošnjaka i ostalih muslimana u Sandžaku i Srbiji.

U razgovoru je postignuta saglasnost da je privredni oporavak elementarna pretpostavka za stvaranje pozitivne klime cjelokupnog društvenog razvoja.

Reforma pravosudnog i policijskog sistema, uz svođenje na minimum fenomena korupcije, kao i obračun sa dominirajućim kriminalom u Sandžaku, neophodnost su na putu ozdravljenja opšteg stanja u regiji.

Islamska zajednica je stub opstanka muslimana i jedini oblik institucionalne zaštite njihovog identiteta, te je zato neophodno Islamskoj zajednici hitno vratiti ustavna i zakonska prava kako bi mogla nastaviti vršiti svoju ulogu faktora stabilnosti i opšteg napretka na ovim prostorima, istaknuto je na sastanku.

(www.islamskazajednica.org)