A+ A A-

Dvojezičan web portal Islamske zajednice u BiH

Web portal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, stavljanjem u funkciju verzije na engleskom jeziku, od danas je postao dvojezičan. Naime, pored bosanskog jezika, zainteresirani posjetioci mogu dobiti osnovne informacije o Islamskoj zajednici i na njenoj internet prezentaciji na engleskom jeziku.
Web stranica Rijaseta na engleskom jeziku, sadrži osnovne informacije o Islamskoj zajednici u BiH, njenoj strukturi, organizaciji, historijatu, neophodne kontak adrese i druge relevantne informacije.


Kao i do sada, težište u radu Web portala bit će postavljanje i ažuriranje sadržaja na bosanskom, međutim, intencija je da se verzija portala na engleskom jeziku osvježava novim sadržajima i materijalima. Time bi se ova stranica učinila dinamičnom i, po mogućnosti, interaktivnom.

Stavljanje u funkciju internet prezentacije Islamske zajednice na engleskom jeziku, nesumnjivo je važan iskorak u pravcu kvalitetne internacionalne prezentacije i afirmacije Islamske zajednice u BiH, islamskih vrijednosti i autoriteta, bosanske kulture i tradicije.

 

Prva cjelovita prezentacija IZ-e na engleskom jeziku
Također, na ovaj način Islamska zajednica pokazuje da nastoji živjeti u skladu sa zahtjevima i potrebama vremena, koristiti pozitivne mogućnosti tehnološkog napretka i informatičkog društva, komunicirati na primjeren način s onim dijelom svoga članstva i posjetioca kojima je internet bliže i prihvatljivije sredstvo komunikacije, a takvih je znatan broj. Isto tako, to je pokazatelj otvorenosti Islamske zajednice prema društvu i njegovim potrebama, ne samo u Bosni i Hercegovini.

Važno je naglasiti da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ovim, po prvi put u svojoj historiji, dobija jednu sažetu i cjelovitu prezentaciju i promociju na engleskom jeziku. Prednost ovakve prezentacije, između ostalog, je u tome što je ona u "elektronskoj" formi, odnosno nije jednokratna, nego se može, sasvim jednostavno i lahko, koristiti u različitim promotivnim oblicima.