A+ A A-

Vjerski lideri protiv kasetne municije

konferencija-kasetna-municijaPredsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić otvorio je danas u Sarajevu konferenciju koju je Evropsko vijeće vjerskih lidera, u saradnji s Međureligijskim vijećem u BiH i organizacijom Hendicap International, organiziralo o zabrani upotrebe kasetne municije.

Predsjedavajući Špirić je u uvodnom obraćanju naglasio da neeksplodirana kasetna municija dugoročno ugrožava živote ljudi i korištenje prirodnih bogatstava, kao i drugih izvora neophodnih za ekonomski i društveni prosperitet.

- Svjedoci smo da neeksplodirana kasetna municija nastavlja sijati smrt i ranjavati stanovništvo u BiH i regionu i dugo nakon završetka tragičnih sukoba na ovim prostorima, upozorio je.

Prema podacima Agencije UN-a za djecu (UNICEF), djeca čine 40 posto ukupnih žrtava kasetnih bombi, a UNICEF također procjenjuje da su milijarde kasetnih bombi razasute širom svijeta.

Zato, naglasio je Špirić, raduje činjenica da je u maju u Dublinu 107 zemalja usvojilo sporazum kojim se zabranjuju kasetne bombe, a Konvencija o kasetnoj municiji bit će potpisana u Oslu 3. decembra, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

BiH je odlučna da stavi tačku na sva stradanja i nesreće uzrokovane kasetnom bombom. Vijeće ministara BiH je usvojilo izvješaj s pregovora u Dublinu i odobrilo pristupanje BiH Konvenciji o zabrani kasetne municije, naveo je Špirić.

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Ismet ef. Spahić je na konferenciji za novinare, nakon otvaranja skupa, kazao da ova tema mora privuću pažnju svim razumnim bićima.

Sve religije uče da ubiti jednog čovjeka znači ubiti čitav svijet, ali se ljudski razum izopačio pa umjesto da izmišlja kako bolje da se živi, izmišlja kako više ubijati, upozorio je ef. Spahić.

On je, također, naglasio simboliku održavanja ove konferencije u Sarajevu, koje je na svom tkivu osjetilo posljedice kasetne municije.

Biskup norveški, bivši član Komiteta za Nobelovu nagradu, Gunar Stalsett također je ukazao na simboličku i duhovnu vrijednost održavanja ove konferencije u Sarajevu.

On je poručio da evropski vjerski lideri žele raditi da se okonča proizvodnja, skladištenje i upotreba ovog oružja koje još ubija i ranjava nevine ljude, dovodeći tako do rata bez kraja.

Bivši pirotehničar Vojske Jugoslavije, sada aktivist za zabranu kasetne municije, Branislav Kapetanović govorio je iz svog iskustva o opasnostima koje predstavljaju kasetne bombe. I on je teško stradao od ove municije.

Pojasnio je da će prema Konvenciji o zabrani kasetne municije biti definirano da svaka podmunicija u kasetnom oružju mora da ima svoj definirani cilj. Time će se, koliko je to moguće, izbjegavati civilne žrtve.

Međutim, problem s ovom novom konvencijom bit će što joj neće pristupiti zemlje koje su najveći proizvođači oružja na svijetu, kao što su Rusija, Kina, Sjedinjene Države ili Izrael.

(Fena)