A+ A A-

Islamska vjeronauka uvedena u minhenskim školama

Iako je predmet „Etika" svojim sadržajem isključivo namijenjen djeci koja nepripadaju ni jednoj vjerskoj grupaciji, ipak u prošlo vrijeme muslimanska djeca su morala pohađati i izučavati ovaj predmet. Jer izbor im je bio veoma skučen ili predmet „Etiku" ili „Katoličku religiju".

No ipak 2001. godine donesen je zakon na nivou države Njemačke te pokrajine Bajern da muslimanska djeca mogu izučavati i predmet „Islamska religija". Ono što je doneseno davne 2001. dočekalo je i svijetlo dana.

Naime ove godine je zvanično startovala „Islamska vjeronauka" u pojedinim minhenskim školama.

Prošle nedjelje su isto tako jednom od časova „Islamske vjeronauke" prisustvovali i predstavnici Vlade kao i brojni njemački mediji.

Nakon završenog školskog časa te razgovora sa Mirsadom Nikšićem, vjeroučiteljem u Minhenu, predstavnici Vlade su u potpunosti podržali ovaj projekat ističući da je to jedan od osnovnih puteva integracije muslimana u Njemačkoj.

Čast da bude prvi islamski vjeroučitelj u Minhenu pripala je veoma aktivnom i ambicioznom Bošnjaku iz Sandžaka Mirsadu Nikšiću.

Mirsad Nikšić na času Islamske vjeronauke

Mirsad Nikšić je za njemačku državnu televiziju spomenuo da mu je drago što se napokon krenulo sa izučavanjem „Islamske vjeronauke", i ovom prilikom se zahvalio predstavnicima Vlade Njemačke, kao i svim onima koji su podržali ovaj projekat.

Islamska vjeronauka je sada u potpunosti jednaka sa predemetom Katoličke vjeronauke. Dakle biće ocjenjivana i ta ocjena će biti isto tako sabirana u prosjeku prolaznosti na kraju godine kao iz svih drugih predmeta.

(www.bosnjaci.net)