A+ A A-

Kamen temeljac za novu medresu u Travniku

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, zajedno s muftijom travničkim Nusretom ef. Abdibegovićem i direktorom Elči Ibrahim-pašne medrese u Travniku Muharemom ef. Dautovićem, položio je temeljac za proširenje zgrade te škole.

Novi dio bit će ženska medresa, a polaganju temeljca prethodili su predstavljanje projekta i klanjanje džuma-namaza koji je predvodio ef. Cerić. Ova medresa, kao i sve ostale, sjeme je ljekovite riječi. Kada je Elči Ibrahim-paša prije 300 godina postavljao temelje ove ustanove, nije bilo ovoliko svijeta. On je tu stavio zdravo sjeme. Bio je ovdje jedno vrijeme i salon namještaja „Šipad". Sada je ponovo medresa, a vi ste zaslužili hrabre ljude koji proširuju medresu i koji se brinu za žensku djecu. Islamska zajednica u BiH je najveći investitor i imamo najviše projekata u BiH. Zato investirajtei gradite medrese. U medresama se učenici odgajaju u vjeri, moralu i ljubavi prema domoviniBiH - kazao je ef. Cerić.

Vjernike, privrednike, političare i predstavnike turskih humanitarnih organizacija, koji su prisustvovali polaganju, pozvao je da pomognu ovaj projekt. Do sada je u projektovanje, pripremne radove i početak gradnje uloženo 500 hiljada maraka. Zahvaljujući reisu na donaciji od 50.000 KM, ef. Dautović kazao je da je ulaganje u obrazovanje mladih temelj islama, a medresa garant očuvanja našeg vjerskog identiteta. Muftija Abdibegović kazao je da će, zahvaljujući Vladi SBK, medresa, kao i ostale škole u kantonu, prijeći na trezorsko poslovanje.

K. Kavazović

(Dnevni avaz)