A+ A A-

New York: Potpisan zaključni ugovor o kupovini John Baptist crkve

U utorak 21. oktobra 2008., u kasnim popodnevnim sahatima, u Ali pašinoj džamiji na Astoriji upriličeno je svečano potpisivanje završnog, kupo-prodajnog, ugovora između Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje, s jedne, te predstavnika odbora John Baptist crkve, s druge strane.

U prijatnoj, bratskoj, prijateljskoj i radnoj atmosferi, uz prisustvo dijela članova (proširenog) Odbora i aktivnih članova Islamske zajednice, predstavnika John Baptist crkve (John Baptist Church), advokatskih timova i medija, i naravno nezaobilaznog dugogodišnjeg blagajnika i najstarijeg člana džemata Hase Deljanina; predsjednik Islamske zajednice hadži Smail Sradanović potpisao je završni ugovor o kupovini objekta John Baptist crkve. Na licima predsjednika, blagajnika i svih prisutnih vidno je bilo zadovoljstvo! Kako i ne bi kada su u ‘maratonskoj' akciji, od 28. aprila t.g., kada je uplaćeno 10% od 1,325,000 dollara, koliko je cijena objekta, do Lejletu-l-kadra, odnosno 27. noći mubarek ramazana, sakupili $1,400,000, i gotovinom isplatili cjelokupnu pogodbenu cijenu objekta. Dok su sijevali blicevi kamera osvjetljujući ozarena lica - prisutni su međusobno razmjenjivali riječi čestitanja. Sretno i na hajr, insha-Allah!

"Nemam riječi sa kojom mogu iskazati zadovoljtsvo koliko sam sretan što se sve završilo na jedan civiliziran način između islamske i kršćanske zajednice u New Yorku, odnosno između kupoprodajnih strana" - rekao je vidno uzbuđen predsjednik Srdanović, nastavljajući: "Ovo je momenat koji će biti upisan u historiji našeg naroda. Hvala Stvoritelju koji nam je otvorio puteve mogućnosti i nagradio nas ovim objektom u kojem ćemo insha-Allah uzdizati sebe i naše buduće generacije", - naglasio je Srdanović neposredno nakon potpisivanja zaključnog ugovora. On je posebno istakao: "Čestitam svim donatorima koji odvojili od svog imetka za dobro sviju nas i budućih generacija. Naravno ovo nije sve, mi nastavljamo dalje. Uskoro ćemo početi sa renoviranjem objekta, te pozivamo sve zaintersirane da nam se priključe i pronađu sebe u ovom važnom projektu" - zaključio je Srdanović.

Jedan od zaslužnih članove zajednice i dugogodišnji blagajnik u Islamskoj zajednici Haso Deljanin kratko je rekao: "Neka je sretan Centar svim budućim generacijama".

Nakon potpisivanja zaključnog ugovora priređena je bogata večera. U toku večere prisutnima su se obratili članovi Odbora Crkve, brocker i advokati oba tima, koji su iskazali respekt i zadovoljstvo u cjelokupnom poslu koji je obavljen sa Islamskom zajednicom na čelu sa Srdanovićem. Posebnu zahvalnost predsjednik zajednice uputio je brockeru koji je pronašao objekat, zatim Andrew, Steve-u i Jasonu, vlasnicima advokatske kancelarije "Culene & Troice" koji su zastupali našu stranu.

Prisutnima se također obratio imam Ali-pašine džamije dr. Bajram-ef. Mulić kojima se zahvalio te između ostaloga rekao: "Hvala vam što ste mi dan učinili ljepšim. Osjećam se ponosnim. Sada mi imamo što smo željeli" rekao je imam Mulić, nastavljajući: "Tražili smo mjesto za objekat, ali cijene su bilo toliko visoke, zatim dolazimo do objekta, Božije kuće, i Bog nam je omogućio da taj objekat imamo, i ako Bog da, objekat nastavlja da bude Božija kuća..."

Istačemo da je u nekoliko prilika ranije bilo pokušaja da se prikupe sredstva i kupi veći i višenamjenski objekat. Ali u svim tim akcijama nedostajalo je više iskrenosti, odnosno bili su glasovitiji oni koji su širili priču da nam Centar nije potreban. Ipak akcija koja je pokrenuta u aprilu 2006. godine, u periodu dok je dr. Mersim Ziljkić bio predsjednik, kulmilirala je dvije godine kasnije tako da od danas imamo objekat koji će, najvjerovatnije, zadovoljiti sadašnje potrebe bošnjačke komune u New Yorku.

Uz objekat Ali pašine džamije na Astoriji, zatim mesdžida u Monte Cell-o (New York Up State), te kupovinom spomenutog objekta, bošnjačka komuna u New Yorku sada u svom vakufu posjeduje tri objekta. Ovaj zadnji objekat je smješten u njujorškom predgrađu Richmond hill (114 str. i 91 ave) na površini od 100x99 fita (feet)

Na kraju, neka 21. oktobar 2008., bude upisan u dijasporalnoj historiji Bošnjaka, odnosno koja se bude pisala na područje New Yorka i Sjeverne Amerike. Insha-Allah. Masha-Allah!

Autor: Esad Krcić
(www.bosnjaci.net)