A+ A A-

Izgradanja mostova boljeg suživota i povjerenja

U sklopu projekta Crkveni dani u Kelnu pod motom „Znaš li ko sam ja?" ( židovi, kršćani i muslimani razgovaraju ) u organizaciji Evangelističke crkvene zajednice Klettenberg iz Kelna i Katoličke zajednice Keln, u subotu 18. 10. 2008. godine, u prostorijama Bosanske islamske kulturne zajednice „Gazi Husrev-beg" upriličeno je druženje grupe kršćanskih vjernika sa muslimanima Bošnjacima. Evangelistički sveštenik gospođa Sussane Beuth je predvodila tridesetak članova svoje Zajednice. Posjetioci su upoznati sa historijatom našeg Centra i trenutnim aktivnostima.

U džamijskim prostorijama, čiji je arhitektonski izgled zadivio posjetioce, razgovarano je o džamiji kao Allahovoj kući, njenim sadržajima i aktivnostima koje se u njoj odvijaju. Posjetioce je posebno interesirao pravi duhovni smisao islamskih šarta, posebno namaza i posta. Ukazana je potreba bolje međusobne suradnje i kontakta, učestvovanja u zajedničkim projektima na polju očuvanja vjerskog identiteta i moralnih vrijednosti kod svih ljudi, a posebno mladih, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

Imam Mustafa Hadžić ukazao je na pojavu da ljudi danas uglavnom žive jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima, ne samo globalno nego čak i u manjim društvenim zajrdnicama kao što je familija. Proces integracije stranaca, a posebno muslimana, u velikoj mjeri ovisi o spremnosti muslimana da prihvate zakone sredine u kojoj žive i da ih u potpunosti poštuju, ali istovremeno i od njemačkog društva koje mora doživljavati muslimane kao jedno bogastvo, a ne nužnu potrebu. Jer, kako je istakao imam Hadžić, muslimani u ovom društvu treba da liče lijepoj mirišljavoj ruži koja će ukrasiti ovaj ružičnjak. Ružičnjak u kome postoji samo jedna vrsta i boja ruža nije lijep i interesantan kao ružičnjak sa ružama raznovrsnih boja i mirisa. Druženje je kasnije nastavljeno u kafeteriji Centra gdje su gosti imali priliku kušati bosanske specijalitete. U sklopu delegacije je se nalazio i dr. Ulrich Harbecke poznati kelnski žurnalist i književnik koji ovih dana izdaje knjigu pod nazivom „Svjetske religije u Kelnu".

Naš centar je već više od godinu dana ušao i u projekat sa turističkom agencijom „inside Cologne" pod nazivom Orient u Ehrenfeldu -Keln, prilikom čega gospodin Markus Thulin, inače sin jednog evangelističkog sveštenika, dva puta mjesečno vodi turističke grupe čiji broj dostiže i do 70 posjetilaca, kroz ovaj dio grada da bi njihova posljednja i njemu najdraža destinacija bio naš Centar tj. naša džamija.

Posljednjih mjeseci je uspostavljena dobra suradnja sa svim vjerskim zajednicama u Kelnu i osjeća se želja njemačkog društva da muslimani Bošnjaci igraju važniju ulogu na polju međureligijskog dijaloga, uvođenja islamske vjeronauke u škole, te prezentaciji islama i njegovih vrijednosti na svim nivoima. Posebno zbog činjenice da bosanski muslimani imaju iskustvo življenja sa drugim vjerskim, posebno kršćanskim zajednicama preko 600 godina. Vaš model prakticiranja islama, kako reče dr. Harbecke, je najprihvatljiviji za ovo društvo i stoga očekujemo od vas da intenzivnije radite na tom polju. Na kraju trosatnog ugodnog i obostrano korisnog druženja, dogovorena je uzvratna posjeta bosanskih muslimana evangelističkoj i katoličkoj zajednici u Kelnu.

Senad Smajić