A+ A A-

Nema ukidanja zabrane nošenja marame na turskim fakultetima

hidzab-turska01Ukidanje zabrane nošenja feredža na fakultetima u suprotnosti je sa sekularnim turskim ustavom, saopćio je danas Ustavni sud Turske, prenosi Reuters.

Sud je u naknadnom obrazloženju ranije donesene presude objasnio da je nošenje marame čin ličnog izbora i slobode, ali da bi ukidanje zabrane, koja je na snazi od 1989. godine, značilo otvoreno kršenje principa sekularizma.

Ustavni sud, koji se smatra bastionom sekularnih principa turske države, u junu je odbacio ustavni amandman podnesen od vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) kojim bi studenticama bilo omogućeno da na državnim univerzitetima budu pokrivenih glava.

AKP premijera Tayyipa Erdogana oštro je reagirala na takvu odluku, optuživši Ustavni sud da njome krši najviši državni akt.

Nošenja feredža je jedno od najdelikatnijih u Turskoj, zemlji naseljenoj uglavnom sunitskim muslimanima i sa sekularnim ustavom.

Dok predstavnici vladajuće partije ukidanje zabrane nošenja feredža na fakultetima pravdaju kao čin vjerskih sloboda, dotle opozicija takav zahtjev tumači kao pokušaj vlade da na mala vrata uvede šerijatsko pravo.

Novi pokušaj da se ukine zabrana nošenja feredža na državnim fakultetima zahtijevao bi promjenu ustava i široki društveni konsenzus, a to je malo vjerovatno u zemlji u kojoj je religija striktno odvojena od države, podsjeća britanska agencija.

"Ovakva presuda nije samo stavila tačku na debatu u vezi s feredžama, već i na svaki pokušaj da se promijeni ustav i sekularni sistem", kaže Cengiz Aktar, profesor na Univerzitetu Bahčešehir u Istanbulu.

(Fena)