A+ A A-

Bošnjacima Kosova neophodna je pomoć iz Bosne

Usmen_Baldzi1Uvođenjem nastave na bosanskom jeziku na Kosovu od 1999. godine "je napravljen historijski potez jer je ovim bošnjačka zajednica po prvi put dobila pravo da se obrazuje na svom maternjem jeziku, što je doprinijelo afirmaciji bošnjačkog naroda i njegovoj ulozi u izgradnji kosovskog društva. Uvođenje nastave na bosanskome jeziku predstavlja garanciju očuvanja i razvoja nacionalnog, kulturnog, historijskog i sveopšteg identiteta bošnjačke zajednice na Kosovu. Ovim je albanska većinska zajednica potvrdila svoju demokratsku oprediljenost, za razliku od drugih zemalja u okruženju koje nemaju dovoljno sluha za potrebe Bošnjaka van matične države BiH", kaže Usmen Baldži, zamjenik ministra obrazovanja Vlade Kosova.

Baldži ističe: "Nastava na bosanskom jeziku izvodi se u onim opštinama u kojima žive Bošnjaci kao sto su: Priština, Prizren, Peć, Dragaš i Mitrovica. Postoje osnovne i srednje škole kao i dvije visokoobrazovne institucije u Peći i Prizrenu. MONT je u dosadašnjem periodu uspio da osigura većinu udžbenika za osnovno obrazovanje od prvog do devetog razreda, sa izuzetkom udžbenika za peti razred koji se nalaze u završnoj fazi štampanja u izdavačkim kućama, i još nekoliko udžbenika iz nacionalne grupe predmeta. Takođe je objavljeno nekoliko udžbenika za učenike srednjih škola iz nacionalne grupe predmeta. Postoji pedagoška dokumentacija na bosanskom jeziku (dnevnici, svjedočanstva, diplome, matične knjige i drugo). Ove školske godine 2008/09. otvoreno je dodatno odjeljenje u Medicinskoj školi u Prizrenu. Na Edukativnom fakultetu u Prizrenu takođe ove akademske godine otvoren je program Bosanski jezik i književnost, što će još više afirmisati nastavu na bosanskom jeziku i poboljšati kvalifikacionu strukturu nastavnog osoblja koje predaje ovaj najvažniji nacionalni nastavni predmet."

Riješili smo problem upisa u BiH

"Smatram da je pomoć iz Bosne neophodna. Međutim, postoje objektivne poteškoće na relaciji Sarajevo-Priština. Prije svega mislim na probleme koje ima Bosna na uspostavljanju normalne međudržavne komunikacije. Bosna, zbog svog državnog (Dejtonskog) ustrojstva, još dugo neće moći uspostaviti normalne odnose sa Kosovom, što direktno utiče i na pomoć bošnjačkim obrazovnim institucijama na Kosovu od strane matice BiH. Ipak, veze između Bosne i Kosova nikada nisu prekidane. U ovom trenutku u fazi je realizacije projekat OSCE-a u vezi pomoći profesora iz Bosne nastavi na bosanskom jeziku pri Edukativnom fakultetu u Prizrenu... Ove godine smo imali kontakte sa kantonalnim ministarstvom obrazovanja u vezi priznavanja diploma svršenih srednjoškolaca sa Kosova, kako bi se mogli upisati na fakultete u BiH. Taj smo problem riješili na obostrano zadovoljstvo", kaže zamjenik ministra obrazovanja Vlade Kosova.

U intervjuu za web magazin www.bosnjaci.net Baldži naglašava: "Svjesni smo činjenice da je univerzitetsko obrazovanje pokazatelj održivosti i razvoja jedne zajednice pa i bošnjačke i da je zato potrebno stalno investirati u otvaranje novih programa na bosanskom jeziku. Uspostavljeni su kontakti sa Federalnim i Kantonalnim Ministarstvom obrazovanja u Sarajevu, Ministarstvom obrazovanja Vlade Crne Gore i Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru, u vezi sa upisom sdudenata Bošnjaka sa Kosova, kojima je omogućen upis na njihovim fakultetima. Također je na Univerzitetu u Prištini omogućen upis na osnovu rezervisanih mjesta na željenim fakultetima za studente iz manjinskih zajednica u nastavi na albanskom jeziku. Trajnije rješavanje navedenih problema zahtjeva podizanje saradnje na većem nivou sa navedenim ministarstima, s jedne strane, i MONT-a, s druge strane, potpisivanjem Memoranduma o saradnji kojim će se obuhvatiti razni segmenti obrazovanja, kao što su razmjena nastavnog osoblja, treninzi, literatura, prenošenje iskustava, studijske posjete i drugo."

Srbija ulaže u školski sistem u Gori

O problemu školstva u Gori zamjenik ministra obrazovanja Vlade Kosova kaže: "Problem školstva u Gori se permanentno provlači od završetka rata na Kosovu do danas. Zapravo, problem obrazovanja u Gori je uvezen sa strane. Srbija ulaže u školski sistem u Gori, dok kosovske institucije do danas nisu uradile dovoljno da to zaustave. Nastavnici su ključ problema. Oni su dobro plaćeni i manipulišu roditeljima učenika svih ovih godina kako bi zadržali svoje privilegije. Djeca i roditelji su samo instrument za postizanje njihovog cilja. Nažalost, u svemu ovome pomažu im i pojedinci iz međunarodne zajednice, prije svega iz OSCE-a koji se često puta javljaju kao najveći zaštitnici paralelnih struktura. Ipak, u nekim školama u Gori nastava se izvodi po kosovskim planovima. Takav je slučaj u selima Kruševu, Zli Potoku i djelimično u Restelici. U srednjoj školi u Dragašu izvodi se nastava i na bosanskom jeziku."

Ćerim Bajrami

(www.bosnjaci.net)