A+ A A-

Političko nasilje nad muslimanima u Srbiji

zukorlic-muftija-npazar_mesihat2- S obzirom na to da godinu dana pozivamo nadležne državne organe da u skladu sa Ustavom i aktuelnim zakonima rješavaju te probleme, a oni su se oglušili, onda ne postoji drugi način da se ovo pitanje riješi već da se obratimo nadležnim institucijama zaduženim za pitanje kršenja ljudskih prava. Tu su nezaobilazne dvije adrese: Komisija za ljudska i manjinska prava Savjeta Evrope i Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu. Pored aktivnih protesta kroz okupljanje pred školama, a možda i pred nekim drugim državnim institucijama, biće održan i jedan značajan skup na kojem će učestvovati predstavnici javnog života muslimana u Srbiji. Aktivno teku pripreme prikupljanja dokumentacije za Savjet Evrope i Međunarodni sud u Strazburu. To je dio programa koji je objelodanjen, a sadrži i neke druge poteze koji zavise od ishoda sadašnjih poteza.

- Ministarstvo vjera je uredilo da se ta paravjerska organizacija tretira kao tradicionalna, što je mimo zakona, a konkretno mimo Pravilnika o upisu u Registar. Istovremeno, državni organi su odbacili zahtjev Crnogorske pravoslavne crkve da bude registrirana. To samo potvrđuje naš glas da su u pitanju diskriminacija i dvojni standardi i da od ustavnog principa o ravnopravnosti vjerskih zajednica nema ništa. Po tom pitanju učinjeno je prvo pravno i duhovno nasilje nad Islamskom zajednicom.

- Vjeronauka je kap koja je prelila čašu. O tome odlučuje politika. U ove dvije opštine na vlasti je politička opcija koja je aktivno radila na razbijanju Islamske zajednice. S druge strane, u Prijepolju i Priboju ovaj problem je iskorišćen da se eliminiše islamska veronauka iz škola. Navodno do daljnjeg, dok se to ne riješi, a SPC i drugi mogu normalno da izvode vjersku nastavu. Ovde ne samo da su povrijeđena vjerska i ljudska prava, veći pravo tih ljudi na rad, koji su potpuno nelegalno i nezakonito potisnuti iz škola samovoljom direktora, uz blagoslov ministarstava vjera i prosvete. Ovo samo potvrđuje činjenicu da u razbijanju Islamske zajednice učestvuju političko-obavještajni krugovi iz Beograda koji stoje iza svega. Nije cilj da se otme vjeronauka, već da se izvrši pritisak na te ljude da odustanu od IZ i prihvate tu paravjersku priču.

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić u intervjuu za magazin "Danas"

(www.islamskazajednica.org)