A+ A A-

Naše viđenje: Muslimani su ravnopravni građani ove zemlje

logo_giNakon što su bili u prilici tokom proteklog ramazana uživati u blagodatima ovog mubarek mjeseca, vjernici sa naših prostora slažu se u ocjeni da je ove godine ovaj blagoslovljeni mjesec bio nekako poseban.

Pokušavajući da proniknemo u neke od razloga činjenice da je ovaj odabrani mjesec, za razliku od prošlih, prošao u skladu sa dovama mnogih iskrenih Allahovih robova - mirno, blagoslovljeno i berićetno, dolazimo do jednog koji je „crvena nit" svih ostalih razloga - kompaktnost muslimanskog korpusa u Srbiji.

Niti jedan ramazan u proteklih nekoliko decenija nije bio lišen incidenata koje su izazivali oni koji siju nered na Zemlji. Ovog puta nisu bili u prilici to činiti. Nije da nisu htjeli, ali prosto su i oni shvatili da više nisu kadri. Glavni razlog za to je jačanje najvažnije institucije muslimana u ovoj državi - Islamske zajednice.

Protekli ramazan je i praktično pokazao da je kamen oko vrata bošnjačko-muslimanskog korpusa u ovoj državi, a posebno u Sandžaku, bio Sulejman Ugljanin, te da se sa njegovim sklanjanjem u Beograd, mir i spokojstvo vratilo među muslimane ovih prostora. Pokazalo se da njegovi pioni, okupljeni pod skute nekakve paravjerske tvorevine, nisu kadri, bez svog mentora, biti u situaciji da i u najmanjoj mjeri poremete raspoloženje vjernika.

Pokušali su oni to postavljanjem nekakvog „privatnog šejha" za imama u „Dalasovoj džamiji" u Tutinu, no vjernici su shvatili da je to bio još jedan od pokušaja šejtanove logistike da izazove smutnju.

Ono što je također označilo početak kraja projekta rušenja Islamske zajednice jeste i nedavno hapšenje glavnog finansijera Ugljaninove političke opcije i paravjerske tvorevine, Ibrahima Fakovića Krnja, kontaverznog biznismena iz Novog Pazara, pod sumnjom da je oštetio državu za preko 10 miliona eura.

Na sudskim organima je, svakako, da utvrde koliko je novca ovaj tajkun potrošio u cilju rušenja Islamske zajednice, ali i njegove finansijske transakcije koje je realizovao u saradnji sa „ministrom bez portefelja".

S druge strane, ono što zabrinjava jeste činjenica da paralelno sa slabljenjem fitne koju su protagonisti paravjerske tvorevine posijali među muslimane u ovoj državi, postoji tendencija ponovnog miješanja pojedinih državnih organa u rad Islamske zajednice. To se je prije izvjesnog perioda pokušalo na način da se na sjednici Vladine komisije za sprovođenje vjeronauke pozvao, nelegalno i protivzakonito, izvjesni Makić iz Sjenice, čovjek koji nema niti jednog razreda redovne škole, da bude neko ko će učestvovati u realizaciji ovako važnog projekta.

Naravno, delegacija Islamske zajednice na čelu sa prof. dr. Mevlud-ef. Dudićem - članom Vladine komisije za vjeronauku i muftijom beogradsko-novosadskim Rešad-ef. Plojovićem - koordinatorom za vjersku nastavu, uz znak protesta zbog nezakonitog ponašanje ministra vjera, napustila je tu sednicu. Uslijedilo je i saopštenje Mešihata u kojem je, između ostalog, stajalo da se „daje otvorena podrška odluci delegacije Islamske zajednice da napusti tu sjednicu".

Ministarstvo vjera je reagovalo na krajnje nekorektan način, optužujući Islamsku zajednicu „da je pokazala nepoštivanje prema državi". Vrhunac apsurda - Ministarstvo, čiji su pojedini činovnici imali značajnu ulogu u pokušaju rušenja Islamske zajednice, optužuju istu da nema poštovanja prema državi. Jedino ako oni za sebe ne misle da su država u državi. Portparol Mešihata IZ-e u Srbiji, Sead-ef. Šaćirović, je povodom ovog saopštenja kazao: „Nismo mi uvrijedili državu, već je država uvrijedila nas."

Povodom sve učestalijih pokušaja kršenja vjerskih prava muslimana, Mešihat se oglasio sljedećim saopštenjem:
„Najoštrije se osuđuje najnovije kršenje vjerskih prava muslimana kroz ometanje održavanja vjeronauke od strane pojedinih direktora škola na području Sandžaka, kao i nezakonito tolerisanje ove pojave od strane Ministarstva vjera i Ministarstva prosvjete.
Daje se puna podrška programu reakcija prema odgovornima za ovu pojavu, uključujući i najavljena protestna okupljanja pred školama u kojima se ugrožava ovo vjersko pravo.
Mešihat će organizovati skup predstavnika političkih partija, nevladinih organizacija i drugih institucija, udruženja i organizacija koje okupljaju muslimane u Srbiji u cilju zauzimanja zajedničkog stava po pitanju kontinuirane pojave kršenja vjerskih prava u Srbiji.

Mešihat daje punu podršku kampanji neplaćanja televizijske pretplate Radio televiziji Srbije.

Mešihat je formirao radnu grupu sa zadatkom da hitno sačini program internacionalizacije pitanja vjerske slobode muslimana u Srbiji."

(www.islamskazajednica.org)