A+ A A-

Za koga će muslimani Amerike ovoga puta glasati?

america-election_2000Nikada se kao ovog puta, pred izbore u Americi, o islamu nije govorilo sa dozom straha i predrasuda, jer oponenti Baraka Obamu namjerno prikazuju kao muslimana, ili Arapina, želeći ga na taj način predstaviti kao nekog ko ima zakulisne veze sa teroristima i sl. Ali, Amerika je zaista neobična zemlja sa neobičnim stanovnicima. I u pozitivnom i u negativnom smislu. Za većinu Amerikanaca koji su se već opredjelili za Obamu, takva lažna predstavljanja jednostavno ne prolaze. Oni čvrsto vjeruju da u ovom trenutku nema boljeg kandidata, koji je sposoban da odgovori izazovima pred kojima se već godinama nalazi američka vlada i narod: ekonomija, rat u Iraku, zdravstvena zaštita, školstvo. Oni su uvjereni da je Obama lojalni američki kršćanin i da je svako njegovo predstavljanje da je nešto drugo samo pokušaj da se glasači zastraše kako bi svoje glasove poklonili republikancima, kojih se, nakon osam godina jalovoga i jadnoga vladanja, srednja klasa Amerikanaca napokon želi riješiti.

Postavlja se pitanje kome će oko sedam miliona muslimana u SAD dati svoj glas ovoga puta, kao i to da li će njihovi glasovi uticati na konačan ishod glasanja. Ovaj glasački blok je odigrao značajnu ulogu prilikom izbora 2000-te godine, kada je nekoliko, ili preciznije kazano, kada su četiri muslimanske organizacije (American Muslim Alliance (AMA), American Muslim Council (AMC), CAIR, and Muslim Public Affairs Council (MPAC)), izdale to nesretno saopćenje u kojem su muslimanima sugerirali da glasaju za Georga Busha.

Danas se postavlja pitanje šta su muslimani zauzvrat dobili za ovih osam godina ‘bušovanja' u republikanskome stilu i režiji? Njihova su se građanska prava ozbiljno povrjeđivala, a islamofobija je ojačala više nego ikada u povijesti Amerike. Usto, pominjanje Arapa i muslimana služilo je i dalje služi za zastrašivanje običnog i zbunjenog građanina.

Prema statistikama Council on American Islamic relations, CAIR, 78 posto muslimana je glasalo za Georga W. Busha 2000-te godine. Samo u Floridi, koja je i ove godine kao i onda, bila i ostala jedna od najkritičnijih država za ishod glasanja, 91 posto od 60,000 američkih muslimana glasalo je za sada odlazećeg predsjednika. Da ironija bude veća, Bush, koji je dobio ove tako značajne glasove da dobije izbore je, zajedno sa kršćanskom desnicom, odgovoran za netoleranciju prema muslimanima i islamu, koja gotovo nesmanjenom žestinom još uvijek traje.

Za koga će muslimani Amerike ovoga puta glasati?
Za koga će Bošnjaci Amerike ovoga puta glasati?
Pa oni nisu ništa drugo do muslimani!
Odgovor je i bjelodan i samodat.

Nadira Agić