A+ A A-

Proglašenje 11. jula danom žalosti je u korist Evrope

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić i čelnice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić i Kada Hotić jučer su u Briselu uručili potpredsjednici Evropskog parlamenta Dajani Volis (Diana Wallis) Prijedlog rezolucije o proglašenju 11. jula danom žalosti i sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici.

Delegaciju je primio i predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Petering (Poettering), kojem su majke uručile kopiju Prijedloga rezolucije, a događaju je prisustvovao i slovenski poslanik Jelko Kacin.

U izjavi za "Dnevni avaz" reis Cerić kaže da su čelnici Evropskog parlamenta pozdravili ovu inicijativu i najavili njeno skoro usvajanje.

- Rezolucija ima značaj u tome da Evropa jasno i glasno kaže kako žrtve genocida u Srebrenici nisu uzaludne i da ujedno pokažu raspekt prema njima. Također, Evropa će usvajanjem rezolucije iskazati kajanje što nije spriječila genocid u Srebrenici!

Proglašavanje 11. jula danom žalosti za cijelu Evropu predstavlja i poruku svim zločincima u prošlosti i onima koji to mogu biti u budućnosti da njihov zločin neće biti nagrađen, već biti kažnjen, da zlo ne može preživjeti i da se posljedice genocida neće legalizirati, rekao nam je reis Cerić.

On ističe da je na ovaj način otvoren proces čiji je cilj da svaki Evropljanin vrlo dobro zna da "to što je urađeno u njihovo ime u Srebrenici jeste grijeh pred Bogom i zločin protiv čovječnosti."

Poruka muslimanima
-Jevreji i muslimani u 20. stoljeću su bili žrtve na tlu Evrope - Jevreji holokausta, a muslimani genocida. Ova inicijativa ide u korist same Evrope, jer se ona napokon mora suočiti sama sa sobom. Mi ćemo uskoro dobiti poruku i vidjeti kako Evropa gleda sama sebe.

Nadam se da će Evropa vidjeti našu spremnost da idemo u proces istine, pravde i pomirenja, ali da će zauzvrat muslimanima poslati poruku da su ovdje dobrodošli, da nisu spodobe već domaćini u njoj, istakao je reis Cerić.

Postoji spremnost za usvajanje rezolucije
Reisu-l-ulema Cerić cijeni da je u Evropi dobra atmosfera za usvajanje rezolucije.
- Postoji konsenzus među razumnim ljudima da takvo nešto treba uraditi. U Evropskom parlamentu žele rezoluciju donijeti do kraja svog mandata koji je na isteku. Žene Srebrenice istakle su očekivanja da će 11. jula iduće godine potpredsjednica Evropskog parlamenta Volis doći u Strebrenicu i saopćiti da je rezolucija o danu žalosti u Evropi usvojena, rekao je reisu-l-ulema Cerić.

F. VELE

(Dnevni avaz)