A+ A A-

Miris Bosne na bajramskoj akademiji u Kölnu

U povodu obilježavanja Ramazanskog bajrama, velika sala Bosanske islamske kulturne zajednice „Gazi Husrevbeg" Köln, je u nedjelju 12. 10. 2008 godine bila stjecištem čistih vjerničkih duša koje su željele na lijepi islamski način obilježiti veliku radost Ramazanskog bajrama.

Sa početkom u 15 sati započeo je program kojeg su izveli učenici i učenice medrese „Osman ef. Redžović" iz Čajangrada kod Visokog. Pored njih u programu su uzeli učešće i članovi hora „Rewda" iz Maglaja na čelu sa hfz. Hidajet ef. Talićem. Bogatim i raznovrsnim sadržajem programa učesnici su napunili duše prisutnih koji su ispunili sva slobodna mjesta u sali. Melodično učenje kur'anskih odlomaka, ilahija na arapskom i bosanskom jeziku, odabrane sevdalinke, dirljivi recitali, humoristički skečevi i prigodna obraćanja su naišli na vidljivo upečatljiv prijem kod prisutnih.

Program je započeo učenjem odlomaka iz Kur'ana prof. Nijaza Aganhodžića. Imam Mustafa ef. Hadžić ispred domaćina, između ostalog, u svom obraćanju je istakao: „ Ramazan, post i ostali ibadetu u toku ovog odabranog mjeseca su nas naučili da je: rahatluk stomaka u malo jedenja, rahatluk jezika u malo govora, a rahatluk duše u malo griješenja. Ove vrste rahatluka smo osjetili na sebi i živimo u ovom rahatluku cijeli naš život".

U sklopu programa je prof. Dženan Handžić putem multimedijalne prezentacije napravio historijski presjek postojanja i ekspanzije Medrese „Osman ef. Redžović", te govorio o njihovim planova u budućnosti.

Posebno je bila interesantna pojava prisutnosti publike uzrasta svih dobi: od male djece, omladine, njihovih roditelja, djedova i nena. Jednom riječju ovo je bilo bajramsko veselje za cjelokupne porodice. Ovo je po prvi put da se na ovakav način obilježi bajramska radost, daleko od turbo-folk muzike, tekstova pjesama koje ukazuju i podstiču na grijeh, te nepristojnog oblačenja i ponašanja koja se ne uklapaju u bajramski ambijent. Takve pojave su nažalost sastavni dio većine bajramskih sijela koje se organizuju u dijaspori.

Svi prisutni, ne samo iz Kölna, nego i iz drugih susjednih džemata: Bonn, Achen, Düsseldorf, Oberhausen, Duisburg, Essen, Ham, Castrop-Rauxel, Witten, te bošnjaci iz Holandije i Belgije, čestitali su domaćinima na organizaciji ove manifestacije i izrazili potrebu češćeg organizovanja manifestacija sa ovakvim sadržajima i u budućnosti.

Svečanost je prelijepim melodičnim učenjem Kur'ana hfz. Hidajeta Talića i dovom završena u 19.00 sati. Bošnjaci za vrijeme Bajrama svoju radost ovog islamskog praznika dijele sa svojom rodbinom i prijateljima u domovini putem telefona, ovaj puta su u Kölnu bajramsku radost djelili sa omladinom iz Bosne i Hercegovine. Bosna je bila u tekstovima ilahija, sevdalinki i recitala izvođača, ali se miris Bosne osjetio i u dušama prisutnih. Druženje prisutnih, posebno mladih, je i poslije završenog oficijelnog programa uz ćevape, kolače, kahvu i muhabet nastavljeno duboko u noć.

Ovo druženje, kako spomenu jedan od prisutnih, je spoj ugodnog osjećaja sa korisnim ibadetskim sadržajem.

Senad Smajić