A+ A A-

Sastanak glavnog muftije sa komesarom za ljudska prava Savjeta Evrope

Muftija je upoznao sagovornika o aktuelnom kršenju kolektivnih i individualnih vjerskih prava muslimana u Srbiji, sa posebnim akcentom na permanentno nepoštivanje ustavnih i zakonskih principa o ravnopravnosti Islamske zajednice sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama i njenoj autonomnosti u odnosu na državne organe i političare.

Visokog predstavnika Savjeta Evrope posebno je interesovala uloga bezbjednosnih i obavještajnih službi u pokušaju destabilizacije Islamske zajednice, kao i načinima djelovanja u tom cilju.

Komesar za Ijudska prava Savjeta Evrope je upoznat i sa najnovijim kršenjem Ijudskih prava sa pozicija direktora pojedinih škola kroz ometanje islamske vjeronauke.

Domaćin je takođe predstavio i odluku Mešihata da formira radnu grupu koja će izraditi cjeloviti plan o internacionalizaciji pitanja vjerske slobode muslimana u Srbiji, te istakao da će na tom putu dvije adrese biti nezaobilazne: Komisija za Ijudska prava pri Savjetu Evrope i Međunarodni sud za Ijudska prava u Strazburu.

Na pitanje gosta šta je neophodno da država učini da bi se postojeća nepravda otklonila, Glavni muftija je odgovorio da se briše iz Registra tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica parareligijska tvorevina koja se nastoji predstaviti kao Islamska zajednica.

Delegacija Ambasade Palestine sa muftijom Zukorlićem

Delegacija Ambasade Palestine u Beogradu, koju su činili: savjetnik ambasadora Halid Abdurahim i konzul Talal El Zik, interesovala se o aktuelnoj situaciji u Islamskoj zajednici, o čemu ih je Muftija detaljno upoznao, sa posebnim akcentom na kršenje kolektivnih i individualnih vjerskih prava muslimana u Srbiji.

Palestinski diplomate su Muftiji uputili zvaničan poziv da posjeti Mesdžidul Aksa, kao i muftijstvo u Kudusu, što je od strane domaćina sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Takođe, Glavni muftija je izrazio želju da i najviši autoriteti muslimana u Palestini zvanično posjete Sandžak i Islamsku zajednicu u Srbiji.

(www.islamskazajednica.org)