A+ A A-

Muslimani su ranopravni građani ove zemlje

U organizaciji Udruženja uleme Islamske zajednice u Srbiji i predavača islamske vjeronauke, u ponedjeljak 13. 10. 2008. god. ispred Osnovne škole „Vuk Karadžić" u Tutinu održan je skup podrške islamskoj vjeronauci u školama i vjeroučiteljima.

Skupu od više hiljada građana obratili su se najviši predstavnici Islamske zajednice u Srbiji: predsjednik Mešihata i glavni muftija Muamer ef. Zukorlić, koordinator za vjersku nastavu muftija beogradsko-novosadski Rešad ef. Plojović, član Vladine komisije za vjeronauku prof. dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Udruženja uleme Bekir ef. Makić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tutin Fahrudin ef. Ćosović i ispred aktiva vjeroučitelja Sead ef. Sokolović.

Govornici su najoštrije osudili kršenje vjerskih prava muslimana kroz ometanje održavanja vjeronauke od strane pojedinih direktora škola na području Sandžaka, kao i nezakonito tolerisanje ove pojave od strane Ministarstva vjera i Ministarstva prosvjete.
Pomenute institucije i direktori škola su pozvani na dosljedno poštivanje zakonskih odredaba koje regulišu sprovođenje vjerske nastave.

Najavljeno je održavanje ovakvih protestnih skupova i u drugim gradovima Sandžaka gdje se ometa normalno odvijanje procesa vjeronauke.
Muslimani su ravnopravni građani ove zemlje i zato imaju pravo na svoju vjeronauku kao i ostali.

(www.islamskazajednica.org)