A+ A A-

Tržište halal proizvoda u BiH: Halal proizvodi prošli test

Analiza proizvoda na prisustvo proteina svinjskog porijekla, analizirano 15 proizvoda, pokazala da ni jedan uzorak ne sadrži prisustvo proteina svinjskog porijekla.

Agencija za certificiranja halal kvalitete vrši proces halal certificiranja na osnovu Halal standarda BAS 1049:2007 na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore. U okviru svojih djelatnosti Agencija je zadužena da prati i vrši konstantnu kontrolu proizvodnje u firmama koje se odluče da njihov proizvod bude halal.

S ciljem proaktivno-preventivnog djelovanja Agencija vrši periodično uzorkovanje proizvoda halal certificiranih proizvođača u supermarketima i drugim prodajnim mjestima. U septembru je izvršena analiza 15 halal proizvoda na prisustvo proteina svinjskog porijekla u Centaru za kontrolu živežnih namirnica, stočne hrane i zaštitu životne sredine Veterinarskog fakulteta Sarajevo.

Prilikom ispitivanja uzoraka utvrđeno je da niti u jednom nema prisustva proteina svinjskog porijekla, što dodatno potvrđuje ozbiljnost pristupa Halal standardu, kako Agencije tako i halal certificiranih proizvođača.

Uzorkovani i analizirani su slijedeći proizvodi:
BEGOVA ČORBA a 70 g, Vispak dd Visoko
PILEĆA ROŠTILJSKA KOBASICA a 350 g , Brojler doo Sarajevo
PARIZER a 400 g, Brojler doo Sarajevo
ĆEVAPI a 500 g, Bećarević doo Sarajevo
ARGETA KOKOŠIJA PAŠTETA a 95 g, Argeta doo Hadžići
GOVEĐI GULAŠ a 200g, Podravka doo Danica Koprivnica
KOKOŠJA PAŠTETA a 30g, Podravka doo Danica Koprivnica
GOVEĐI NAREZAK a 150g, Podravka doo Danica Koprivnica
GUŠTI-MORTADELA JUNEĆA, Improm doo Križevci
GUŠTI -BEČKA SALAMA JUNEĆA, Improm doo Križevci
PILEĆA PAŠTETA a 100 g, Koka dd Varaždin
PARIŠKA KOBASICA VINDOVAC a 150 g, Koka dd Varaždin
PUREĆA ŠUNKARICA a 500 g, Vindon dd Slavonski brod
PUREĆI PARIZER a 500g, Vindon dd Slavonski brod
PUREĆA HRENOVKA a 100 g, Vindon dd Slavonski brod

Agencija je do sada certificirala 33 kompanije sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Halal certificiranjem i konstatnim praćenjem halal proizvodnje uspostavljen je sistem kontrole halal proizvoda, a time i uređenje sigurnosti halal tržišta regiona.

Nermin Hadžić