A+ A A-

Novo iz El-Kalema: Tawhid i njegove implikacije na mišljenje i život

Tawhid_i_njegove_48eb36e6cfe54Izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice, El-Kalem, ovih dana je našem tržištu ponudio novo vrijedno izdanje "Tawhid i njegove implikacije na mišljenje i život", autora Isma'ila R. al-Farukija. Knjiga je štampana u A5 formatu A5, mehkom povezu i ima 359 stranica.

Mjera do koje je al-Faruqi bio proizvod i most dvaju svjetova izražena je u idejama i jeziku koje je koristio u svome pisanju i govoru bilo nemuslimanima, zapadnjačkom slušateljstvu ili svojoj braći i sestrama u islamu. To je posebno vidljivo u Al Tawhidu, koji je pisan kao "Muslim Training Manual" (Priručnik za obuku muslimana). Ovdje, uprkos publici kojoj je namijenjeno djelo, al Faruqijevo predstavljanje islama kombinira islamsko vjerovanje i vrijednosti sa zapadnjačkim filozofskim / religijskim pitanjima i jezikom. Neko to jednostavno može pripisati utjecaju njegovog zapadnjačkog obrazovanja i života na Zapadu. Međutim, možda je ispravnije to pripisati njegovoj želji da islam predstavi kao jedini pravi odgovor na moderna pitanja kojima, po njegovome mišljenju, zapadnjačka kultura nije uspjela na adekvatan način pristupiti.

Ovaj pristup zadovoljava dvostruku potrebu: nudi modernu interpretaciju Islama, a uzima u obzir zapadnjačku kulturnu tradiciju, koja sve više prožima obrazovanje i život muslimana. Tako je, npr., islam predstavljen kao vjera prirode, istinskog humanizma, etike i društva.

Njegova knjiga Al Tawhid: Its Implications for Thaugt and Life, prevedena je na brojne svjetske jezike i smatra se jednom od najobuhvatnijih filozofskih analiza centralne ideje islama.