A+ A A-

Mešihat najoštrije osuđuje provokaciju Ministarstva vjera

Mešihat Islamske zajednice najoštrije osuđuje još jednu provokaciju Ministarstva vjera prema Islamskoj zajednici. Istovremeno Mešihat daje punu podršku dr. Mevlud ef. Dudiću - članu Vladine komisije za vjeronauku i muftiji Rešad ef. Plojoviću - koordinatoru islamske vjeronauke, koji su 02.10.2008. god. demonstrativno napustili sastanak Komisije za vjeronauku, kojim je predsjedavao ministar vjera Bogoljub Šijaković.

Predstavnici Islamske zajednice napustili su sastanak nakon što predsjedavajući nije prihvatio njihov zahtjev da se sa sjednice udalji Mustafa Makić, za čije prisustvo nije bilo službenog osnova. Mustafa Makič poznat je sandžačkoj, a posebno pešterskoj javnosti, kao ljubimac Slobodana Miloševića, koji je svojevremeno za zasluge protiv svog naroda bio nagrađen od njega lično pozamašnom sumom novca i automobilom.
Prije nego je delegacija napustila sastanak, predsjedavajući je bio upozoren da je neprihvatljivo i uvredljivo za sve članove ove komisije da u njenom radu učestvuje čovjek bez ijednog redovno završenog razreda škole.

Ulema i pripadnici Islamske zajednice su ogorčeni, ali ne i iznenađeni, ovakvim odnosom predstavnika državnog organa, čija uloga je uspostava dobrih odnosa i saradnje između države i vjerskih zajednica.
Mešihat je formirao radnu grupu sa obavezom da u roku od tri dana sačini program reakcija u cilju zaštite Zakonom zagarantovanih prava muslimana na vjeronauku.

Izdražali smo sve pritiske i napade proteklih godinu dana i nipošto nećemo pokleknuti pred opredjeljenjem da ostvarimo Ustavom zagarantovan ravnopravan i autonoman status, kao i druge tradicionalne crkve i vjerske zajednice.

Sve je manje vremena za predstavnike vlasti da shvate da niti jedna vlast niti politika ne mogu imati Islamsku zajednicu po mjeri svog ukusa i interesa.

(www.islamskazajednica.org)