A+ A A-

Bajram obilježen svečano i dostojanstveno u džamijama širom New Yorka

Bošnjaci koji žive na području New Yorka i okolice su u više mesdžida i džamija na svečan i dostojanstven način obilježili Ramazanski bajram. Iako radni sedmični dan ipak za mnoge to nije predstavljao posebnu smetnju da uzmu slobodan dan te da se od ranog sabaha okupe u mesdžidima.

U Ali-pašinoj džamiji na Astoriji, vakufsko vlasništvo Islamske zajednice - Kulturnog centra Plav-Gusinje, kao i prijethodnih godina zbog ogromnog broja bajramlija, odnosno klanjača, i ograničenog prostora, klanjalo se u dvije grupe. Namaze su predvodili Bajram ef. Mulić i Kemal ef. Bektešević. Vjerujemo da će se u skorije vrijeme riješiti prostorni problem, i da će konačnom kupovinom i adaptacijom Centra u Queensu Bošnjaci ovog velegrada dobiti objekat kakav zaslužuju.

Da naglasimo, krajem aprila mjeseca predsjednik ove zajednice hadži Smaile Srdanović sa blagajnicima potpisao je ugovor na 1,325.000 o kupovini John Baptis Church. Od tada do 27 noći mjeseca Ramazana vođena je akcija sakupljanja donacija za isplatu cjelokupnog objekta na dan potpisivanja zaključnog ugovora, odnosno Closinga kada se treba isplatiti ostatak novca i kada će objekat preći u vakufsko vlasništvo Islamske zajednice - Kulturnog centra Plav-Gusinje. Upravo u večeri Lejletu-l-kadr, uzvišenoj noći koja je bolja od hiljadu mjeseci, predsjednik Srdanović je obznanio rezultate akcije, odnosno da je akcija sakupljanja sredstava za isplatu objekta uspješno obavljena.

„Srdačno se zahvaljujem svima koji su učestvovali u akciji za kupovinu našeg budućeg Centra. Pozivam vas na jedinstvo i da istrajemo u našim namjerama. Nakon potpisivanja Closinga valja cijeli objekat renovirati i adaptirati za potrebe naše zajednice. Obećajmo zajedno da će to biti jedan od ljepših objekata u ovom dijelu grada na koji će se ponosti kako muslimani tako i oni koji to nisu. Zato je važno da se uključite u onom dijelu posla u čemu se najbolje razumijete i znate raditi" - istakao je Srdanović. On se također posebno se zahvalio proširenom Odboru džemata i svim medijima koji su pospješili vođenje akcije.

Svi koji žele participirati ovom objektu novčana sredstva još uvijek mogu uplatiti kod blagajnika IZ Plav-Gusinje i odbornika koji su zaduženi ovjerenim blokovima. Oni koji su vlasnici građevniskih firmi mogu se prijaviti koju vrstu posla mogu preuzeti na sebe da završe.

Završetkom ove akcije predsjednik Srdanović je najavio akciju za džamiju u Vojnom selu kod Plava koju vodi dr. Mersim Ziljkić, koji je inače uvakufio 20 ari kvalitetnog zemljišta na kojem će se sagraditi džamija i sportski tereni za potrebe džematlija. Kamen temeljac je postavljen početkom augusta mjeseca t.g. Oni koji planiraju biti dio ove akcije sredstva možete uplatiti kod dr. Ziljkića.
Ista zajednica posjeduje islamski objekat u Montecello, New York upstate, u kojem se također redovno klanjala džuma i teravija namaz. Prema informaciji koju nam je saopćio hadži Ago Koljenović, jedan od pokretača kupovine i adaptacije objekta u ovom gradiću, i za bajram namaz ovaj mesdžid je bio pun vjernika koji su ovaj veliki islamski blagdan srdačno dočekali.

Bosansko-hercegovački islamski centar koji je smješten na Astoriji, također je bio premalen da za bajram namaz primi sve vjernike. Bajram namaz je predvodio Salem ef. Cecunjanin, imam u centru. Radosno su nam iz ovog džemata saopćili da nikada do sada nije bio prisutan tako veliki broj omladine, što ukazuje da se bošnjačka mladost i duhovno budi. Također i ovaj džemat je u lagahnoj fazi prikupljanja materijalnih sredstava za kupovinu objekta.

U prepunom Islamskom centru u Bronxu bajram namaz je predvodio Imam Nedžad ef. Avdović. Ovaj mješoviti džemat koji okuplja Makedonce, Rome, Turke, Albance, Bošnjake, Palestince, afričke muslimane.... uz cijeli ramazan je bilo raznih aktivnosti, kao i zijaretile su ga značajne ličnosti. U par navrata musafir u džematu je bio hodža Sait Aksoy, jedan od čelnika čuvene obrazovne institucije "Hizmet" čiji utemeljivač i lider je Fethullah Gülen, dok je na kraju ramazana i za bajram bio Semi Koçak, direktor Medrese u Turani...

Prof. Koçak je u predbajramskom vazu, na turskom i albanskom jeziku, govorio o islamu danas i položaju muslimana u svijetu; zatim o vezama Turaka, Albanaca, Bošnjaka, Makednoca, o međusobnom jedinstvu koje ne smije biti upitno...

Uz ramazanske i bajramske aktivnosti želimo istaći da se u ovom džematu već četvoro mladih Amerikanaca vratilo Islamu, odnosno kovertirali u Islam. Ovogodišnju bajramsku idilu je uljepšao mladi Amerikanac Che koji je za Imamom Avdovićem, ponavljao riječi Kelim i šehadeta, i time potvrdio njegovu pripadnost, odnosno vraćanju Islamu.
„Moji roditelji su kršćanskog ubjeđenja, ali mi po pitanju vjere koju slijede na mnoga pitanja nisu mogli dati odgovore, dok su me od punoljetnosti mnoga pitanja interesirala" - priča uredniku Bošnjaci.Net 29-godišnji Che, nastavljajući: "Primjetio sam, ono što im se „servira" u crkvama da nema veze sa Biblijom, odnosno da im sveštenici govore jedno a potpuno drugo piše u Svetoj knjizi. To mi je jako smetalo, posebno što Isus, odnosno Issa a.s., u samoj Bibliji kaže da je Božiji poslanik, a oni ga nazivaju ‘bogom ili božijim sinom'. Zato me prije nekoliko godina zainteresiralo da pročitam Kur'an, i usputno uporedim sa Biblijom. Došao sam do zaključka da je Kur'an zaista Knjiga u koju nema sumnje. I evo danas sam došao da na ovaj veliki mubarek dan srcem, jezikom i riječima potvrdim da sam elhamdulillah, musliman!" - istakao Che u kratkom razgovoru sa urednikom Bošnjaci.Net.

Kako nam je rekao, za sada se još uvijek nije odlučio koje će ime uzeti, ali uskoro ću se odlučiti.
Nakon bajram namaza u avliji Islamskog centra priređena je bogata zakuska sa raznim slatkišima.

Prema našim saznanjima i mesdžid Brooklynu u kojem se također okupljaju braću iz BiH, Sandžaka i Kosova je bio premalen da primi sve vjernike.

Na kraju, iz svih džemata nakon namaza uputili su u zijaret porodicama, rođacima i prijateljima. Dok su mnogi iskoristili priliku da zijarete mezare svojih mehruma od Long Islanda, preko NY Up State, New Jerseya...

(www.bosnjaci.net)