A+ A A-

Drugog dana Bajrama obilježit će se Dana šehida

sehidsko-mezarjeDrugi dan Ramazanskog bajrama na području Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u džematima u domovini i bošnjačkoj dijaspori obilježava se Dan šehida

Shodno Protokolu o obilježavanju Dana šehida u subotu, 2. ševvala 1429.h./01.oktobra 2008. godine, reisu-l-ulema će od 10 do 11 sati, u pratnji visokih dostojanstvenika Islamske zajednice, posjetiti Šhitluke na Kovačima u Sarajevu i predvoditi vjerski dio programa. Također će predstavnici organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH imati svoje obraćanje i odavanje počasti šehidima polaganjem cvijeća.

Od 12 do 13 sati, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu učit će se hatma i pokloniti šehidima, a koju će proučiti zaposlenici u ustanovama Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu. Organizaciju učenja hatme vodi muftija sarajevski i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo. Učenju i poklanjanju hatme bit će prisutan i reisu-l-ulema.

Također će na Dan šehida muftije u svojim sjedištima, od 10 do 11 sati, u pratnji imama posjetiti mjesne šehitluke, od 12 do 13 sati, prisustvovat će u svome sjedištu učenju i poklanjanju hatme šehidima u centralnoj džamiji.

Na Dan šehida glavni imami će od 10 do 11 sati, u pratnji imama na svome području posjetiti šehitluke u svome sjedištu, od 12 do 13 sati, organizirat će učenje i poklanjanje hatme šehidima u centralnim džamijama u svojim sjedištima.

Imami u svojim džematima će na Dan šehida posjetiti nekoliko šehidskih porodica u svome džematu, posjetiti mjesne hareme u kojima se nalaze mezari šehida, sa džematlijama i polaznicima mekteba i vjeronauke organizirati učenje hatme pred duše šehidima, a imami koji nisu u mogućnosti organizirati učenje hatme proučiće Ja Sin-i šerif šehidima.

U bošnjačkoj dijaspori imami će zajedno sa svojim džematlijama također obilježit Dan šehida.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 23. i 24. januara 1995. godine ustanovljen je drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan šehida.