A+ A A-

Može li se svetost Bajrama zaštiti od skrnavljenja?

- Bliži nam se Bajram, a s tim i razni bajram partiji, kako ih nazivaju. Već nekoliko dana razmišljam da li bi Islamska zajednica mogla zašititi ime "Bajram". Trebalo bi razmotriti ovu ideju i pronaći adekvatne načine na koji bi se ovi mubarek dani zaštitili od raznih vrsta zloupotreba i degradacije njihovog duhovnog značenja, koje se iz godine u godinu, od Bajrama do Bajrama ponavlja.

Ovo je dio poruke koju smo dobili od jednog našeg posjetioca, a u kojoj se traži zaštita Bajrama, odnosno sprečavanje upotrebe bajramskog imena i termina u neprimjerenim i neadekvatnim kontekstima.

Kako se približava Ramazanski bajram već se mogu vidjeti po ulicama plakati, oglasi, pozivi na bajramske koncerte, partije i ostale zabave. Prišivanju svakovrsnim zabavama i šenlučenjima bajramskog imena, nesumnjivo, narušava se istinski smisao mubarek bajramskih dana koji u sebi nose snažnu vjerničku radost zbog iskazane pokornosti Bogu kroz izvršeni post i ostale ramazanske ibadete. Bajram je manifestacija vjerničkog veselja oplemenjenog njegovom skrušenošću, pobožnošću, čestitošću, istrajnošću na putu dobra i izvršavanja vjerskih propisa. Otuda su pijanke, igranke i partiji na kojima se, u principu, najčešće okuplja omladina i prepušta porocima, apsolutna negacija Bajrama, kao vjerskog blagdana.

Stoga, kao vjernici ne možemo biti ravnodušni prema sve izraženijim nasrtajima na duhovni integritet pojma i značenja Bajrama, nezajažljivu komercijalizaciju Bajrama, njegovu deskralizaciju u svakom pogledu. U najmanju ruku, možemo tražiti da se takvim manifestacijama ne daju bajramska imena.